NEIZDRŽIVO

MMF upozorava: U BiH javna potrošnja izmaknula kontroli

\'novac1\'
04.04.2011.
u 09:06

Iz MMF-a stiglo upozorenje o astronomskom porastu javne potrošnje u BiH prema kojem bh. državni aparat svake sekunde troši jednu mirovinu

Rezultati istraživanja iz oblasti javne potrošnje u posljednjih nekoliko godina pokazuju da je u BiH povećan udio javne potrošnje u brutodruštvenom proizvodu, s 38 posto u 2005. na 42 posto u 2008. godini, a u prošloj godini se približilo skoro na skoro 60 posto.

Novo upozorenje

Međutim, u najnovijem upozorenju koje je stiglo iz MMF-a navodi se da je javna potrošnja u BiH izmaknula kontroli, a stručnjaci iz MMF-a navode kako će ukupni rashodi administracije u BiH u ovoj godini iznositi 8,5 milijardi KM. Prema tom izračunu, bh. državni aparat svake sekunde troši jednu najnižu mirovinu. No, ono što zabrinjava je konstatacija u vidu zaključka, kako i na koji način će se nadoknaditi rashodi nagomilane administracije, jer je pravo čudo da BiH zbog ogromne javne potrošnje do sada nije doživjela financijski slom. BiH, u odnosu na zemlje iz okruženja, ima u javnoj potrošnji veće učešće troškova koji se odnose na zarade zaposlenih u javnom sektoru, pravosuđu i parlamentu, a manje učešće troškova za mirovine i obranu. 
Za obrazovanje, znanost, kulturu, zdravstvo, mirovine i ostalu socijalnu zaštitu u BiH se izdvaja oko 60 posto javne potrošnje, a u Sloveniji oko 55 posto javne potrošnje.

U protekle četiri godine udio javne potrošnje na razini državnih institucija u ukupnoj javnoj potrošnji povećan je sa šest posto na 12 posto, a javne potrošnje na razini obaju entiteta i Brčko Distrikta u ukupnoj javnoj potrošnji smanjeno je za jedan, odnosno dva posto. 
Rezultati istraživanja pokazuju da su u javnom sektoru u BiH moguće uštede od najmanje milijardu eura godišnje po osnovu smanjenja broja zaposlenih i usklađivanja zarada, potpune primjene zakona kod javnih nabava i ostalih racionalizacija.

Prema istraživanju u BiH je trenutno nenaplaćeno najmanje dvije milijarde eura identificiranih javnih prihoda, a procjena je da je ukupno nenaplaćeno više od četiri milijarde eura identificiranih i ne identificiranih akumuliranih poreznih i drugih javnih dugova.

Javni prihodi

Manji dio nenaplaćenih javnih prihoda posljedica je institucionalne inertnosti, neučinkovitosti, tolerantnosti i neodgovornosti, zbog čega se ne izvrši pravovremena naplata ili identifikacija javnih prihoda. Veći dio nenaplaćenih javnih prihoda ima veze s korupcijskim ponašanjem u institucijama javnog sektora, zbog čega dolazi do ne neselektivne naplate, reprogramiranja, zastare ili ne identificiranja javnih prihoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?