BLOKIRAN IM RAČUN

Mostar se ponovo guši u smeću, Parkovi i dalje u štrajku

krtalic
Zoran Grizelj
30.12.2010.
u 09:30

Računi su, kaže Dragan Krtalić, poslani direktoru jedinstvenog komunalnog poduzeća još u lipnju

Djelatnici Javnog poduzeća Parkovi božićne su blagdane proveli bez plaća, točnije plaću nisu primili već četiri mjeseca. Grad je zatrpan otpadom, iza skoro svake zgrade nalazi se manje odlagalište smeća koje će sljedećih dana još rasti ako se ovom poduzeću ne deblokira račun koji je blokiran prije nekoliko mjeseci, i to zbog naplate duga koji je ovo poduzeće imalo prema odlagalištu Uborak.

Dug na naplati

Kao što smo i ranije pisali, dug je nastao za vrijeme kada je poduzeće Parkovi bilo u stečaju, a budući da je čitav slučaj završio na sudu, na naplatu je došao dug u iznosu od 480 tisuća maraka. Dio sredstava, odnosno skoro 300 tisuća je odmah uzeto s računa JP Parkovi, međutim, kako na istom nije bilo dovoljno sredstava da se pokrije čitav dug, račun se blokira. Zbog nastale situacije direktor Parkova Dragan Krtalić traži pomoć u Gradu Mostaru, odnosno od gradonačelnika Bešlića traži da Grad plati dugovanja prema ovom poduzeću kako bi se izmirili dugovi prema odlagalištu i plaće radnicima. Gradonačelnik, odnosno odjel koji je u Gradskoj upravi zadužen za ove poslove, odobrava sredstva, ali se traži da računi za isplatu idu preko jedinstvenog komunalnog poduzeća koje je osnovano još 2006., ali nikada nije u pravom smislu zaživjelo. Direktor Krtalić je, kako tvrdi, postupio prema zahtjevima Gradske uprave te je račune dostavio direktoru tog jedinstvenog komunalnog poduzeća. “Računi su kod direktora Pobrića još od lipnja, a on ih iz meni nepoznatih razloga ne želi dostaviti Gradskoj upravi kako bi nam oni isplatili dug iznosa od 641 tisuću KM”, kaže Krtalić. Prema njegovu mišljenju, iza svega stoji politika.

Jedinstveno poduzeće

“Nemam drugog obrazloženje nego da se na ovaj način pokušava Parkove dovesti u situaciju da se moraju ujediniti s Komosom u to jedinstveno komunalno poduzeće”, navodi Krtalić. Ističe da bi taj potez u ovom trenutku bio koban i za jedno i za drugo, ali i za treće poduzeće. “Komos, koliko je meni poznato, ima višak više od 150 zaposlenih, neizmirene dugove još od 2005. prema Zavodu MIO te dugove prema odlagalištu, a ako bi se sad spojili u jedno poduzeće, mi bismo morali preuzeti sve te njihove dugove. Budući da bi to bilo jedinstveno poduzeće, ti dugovi bi se rješavali prodajom imovine Parkova, što, po meni, nije u redu”, navodi Krtalić. Dodaje kako on nije protiv ujedinjenja, ali tek nakon što Komos riješi sva svoja dugovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?