Mjere štednje

Na noge se digli korisnici! Štrajk u školama, domu zdravlja, policiji

Štrajk
11.12.2012.
u 09:28

Sindikat ne pristaje na Vladine mjere štednje, iako je to jedini način da svi dobiju zarađene plaće

Zaključak Vlade Zapadnohercegovačke županije u kojoj se određuju mjere štednje kako bi se do kraja godine osigurale plaće svim proračunskim korisnicima budući da se proračun ne puni predviđenom dinamikom, izazvao je veliku buru među korisnicima proračunskih sredstava.

Nezadovoljni mjerama

Nezadovoljni mjerama štednje na noge se prvi digao Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja, te je u nekim od škola u ovoj županiji djeci već rečeno da se pripreme na duže zimske praznike. Na ovaj način su prosvjetni djelatnici poručili kako će ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, a oni se odnose na ukidanje Vladinog zaključka o mjerama štednje, stupiti u opći štrajk. Nezadovoljstvo će na isti način iskazati i zdravstveni djelatnici, a sve su glasnija šaputanja kako o istom razmišljaju i policijski službenici. Iz Vlade, pak, pozivaju na razumijevanje te ističu kako se radi o privremenim mjerama štednje koje su neophodne kako bi svi proračunski korisnici mogli dobiti plaću. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić je naglasio kako je navedeni zaključak Vlada donijela s obzirom na stanje u proračunu koje ne jamči sigurnost da će se sve obveze moći isplatiti do kraja godine. “Da bismo mogli isplatiti svima plaće, predložili smo odricanje od nekih privilegiranih prava koja imaju proračunski korisnici, međutim Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja je odbacio prijedlog u potpunosti, dok je Sindikat MUP-a djelomično uvažio naš prijedlog. Međutim, budući da se predložene mjere odnose na sve korisnike, ne mogu se selektivno primjenjivati”, naglasio je Ćosić.

Smanjenje plaća

Ističe kako će, ako se ne postigne dogovor, Vlada biti primorana smanjiti plaće svim korisnicima. Važno je naglasiti kako se radi o mjerama štednje koje se jednako odnose na sve, odnosno zatraženo je da se iste primjenjuju i na korisnike izvanproračunskih fondova poput Službe za zapošljavanje ZHŽ-a i Zavoda za zdravstveno osiguranje ove županije. Premijer Ćosić je naglasio kako će smanjenje plaće biti posljednji izbor te da će, ako do toga dođe, Vlada odlučiti za koliko će plaće biti manje. Ministrica obrazovanja Helena Lončar je pozvala Sindikat i proračunske korisnike na razumijevanje, te istakla kako bi za sve bilo manje bolno da se prihvati ovaj zaključak Vlade budući da je on privremen. “Najgora opcija bi bila kad bi se diralo u plaće korisnika proračuna jer se to odražava kasnije i na iznos mirovine”, kazala je ministrica Lončar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?