KRIZA

Na smještaju, toplom obroku te na prijevozu uštedjeli 5,5 milijuna KM

vlada
VL FOTO
31.05.2010.
u 09:02

Kod isplata naknada članovima radnih tijela postignuti su učinci ušteda u iznosu od 1,223.370 KM

Vlada Federacije BiH je mjerama štednje i preporukama da se smanje sva izdvajanja novčanih sredstava za namjene koje nemaju karakter plaća, postigla učinke ušteda po mnogim pozicijama, kaže se u nedavno razmatranoj i usvojenoj Informaciji Federalnog ministarstva financija. Posebnu težinu dao je Zakon o uštedama koji je obvezan za sve proračunske korisnike u Federaciji BiH, a koji je u primjeni od srpnja 2009. godine.

Rukovoditelji na udaru

Tako je najviše ušteda, u ukupnom iznosu od 5,538.923 maraka, ostvareno na naknadama za topli obrok, za troškove tjednog prevoza za rukovodeće službenike, kao za troškove smještaja. Istodobno, kod isplata naknada članovima radnih tijela u skladu s odlukom o načinu obrazovanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od Vlade Federacije BiH i rukovoditelja federalnih tijela državne službe, postignuti su učinci ušteda u 2009. godini u iznosu od 1,223.370 KM. No, unatoč uštedama koje su samo po ovim stavkama veće pod 6,5 milijuna maraka i dalje se mora štedjeti, poručeno je čelnicima Federacije BiH iz MMF-a. Kako se navodi zabrinjavajuće da reforme gotovinskih transfera po osnovi prava, kao i mjere ograničavanja javne potrošnje na plaće u Federaciji BiH nisu rezultirale očekivanim uštedama.

Uštede u županijama

Uštede su sada prioritetne u plaćama, kako u županijama tako i kod administracije i službenika, te na davanjima, odnosno naknadama. - Sve županije moraju donijeti zakone o uštedama, izvršiti smanjenje stavke vezane uz plaće i zaustaviti povećanja, naveo je ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?