Zapošljavanje

Najtraženije bankarstvo, administracija i financije

financije
VL FOTO
02.04.2012.
u 11:41

Deficitarno: farmacija i biotehnologija, ugostiteljstvo, profesori matematike i fizike...

Već danas učenici završnog razreda osnovne škole razmišljaju koju srednju školu upisati. Slično razmišljaju i učenici završnog razreda srednje škole. Premda bi glavna vodilja izbora fakulteta trebala biti sklonost, danas budući studenti razmišljaju hoće li nakon završenog fakulteta godinama čekati na zavodima za zapošljavanje ili će izravno s fakulteta dobiti radno mjesto.

Dugi redovi

Teška ekonomska situacija u BiH traje već godinama. Na zavodima za nezaposlene, iz dana u dan, redovi su sve duži. Podaci Agencije za statistiku u BiH potvrđuju da nezaposlenost konstantno raste. Danas posao traži više od 500 tisuća osoba, a više od polovice njih su žene. Na popisima zavoda za zapošljavanje mogu se naći svi profili, a dužina čekanja u uglavnom je nekoliko godina ali i desetljeća. Posao čekaju i oni bez i jednog razreda škole, ali tu su i mnogi sa završenim fakultetom pa i oni s diplomom doktora znanosti. Prema statistici, u BiH svaki dvanaesti nezaposleni ima u džepu diplomu od više škole pa do doktorata. Najviše (oko 70 posto) traži posao sa završenom srednjom školom. Skoro 22 posto traži posao a završili su osnovnu školu ili manje. Najtraženija zanimanja u protekloj godini, kao i u prethodne dvije godine, prema podacima Posao.ba, bila su: komercijalist, prodavač, trgovac, administrativni radnik, menadžer, poslovođa, voditelj, računovođa, knjigovođa, revizor, financijski službenik; farmaceut; IT programer i developer; ugostiteljski radnik; zdravstveni radnik; strojarski inženjeri i tehničar i kreditni službenik.
Kategorije deficitarnih zanimanja su: farmacija i biotehnologija, menadžment i upravljanje, ugostiteljstvo, profesori matematike i fizike i informatika, dok su se u suficitarne svrstale bankarstvo, policija i zaštitarske usluge, turizam, osiguranje i proizvodnja.

Prodaja i administracija

Osobe koje su tražile posao najviše su bile zainteresirane za poslove prodaje, administrativne poslove, pozicije u oblasti financija te poslove u bankarskom sektoru.
Najviše posloprimaca, prema podacima portala Posao.ba, apliciralo je za pozicije iz kategorije bankarstvo, zatim administrativne usluge, transport, skladištenje i logistika, komercijala i prodaja i turizam.
Poslodavci su kao uvjet za zaposlenje najčešće navodili informatičku pismenost, čak u 87 posto oglasa i poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog, čak u 80 posto natječaja za posao.
Najviše je tražena visoka i srednja stručna sprema, te radno iskustvo od jedne do četiri godine. Posjedovanje vozačke dozvole i vozačko iskustvo poslodavci su zahtijevali u 28 posto oglasa, i to uglavnom za prodajne poslove na terenu. Određeni broj poslodavaca je izrazio i nezadovoljstvo stručnim znanjem i vještinama radnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?