NOVA PRAVA

Naknade za odvojeni život sudaca 
i tužitelja koštaju nas 300 000 KM

Sudski čekič
13.09.2010.
u 07:56

U pripremi je novi propis koji će nositeljima pravosudnih funkcija na državnoj razini jamčiti naknadu za odvojeni život, troškove smještaja, naknade za prijevoz na posao...

Suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini mogli bi dobiti niz novih prava kojim bi dodatno bio popravljen njihov ionako privilegiran materijalni status u društvu.

U pripremi je novi propis koji će nositeljima pravosudnih dužnosti na državnoj razini jamčiti naknadu za odvojeni život, troškove smještaja, naknade za prijevoz na posao, za slučaj ozljede na radu ili smrti, kolektivno osiguranje... Sva ova prava za suce i tužitelje traži Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, koje je aktivno sudjelovalo u pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

Procjena troškova

Iako se državna vlada prihvatila donošenja novog propisa, njegovo usvajanje još nije izvjesno, jer nema procjene troškova koje bi uvođenje novih prava za suce i tužitelje iziskivalo. U prvom prijedlogu zakonskih dopuna koje je izradilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće i ponudilo Vijeću ministara bilo je predviđeno uvođenje “samo” naknada za odvojeni život, smještaj i prijevoz sudaca i tužitelja na državnoj razini. Procjena je bila da je za uvođenje ovih prava u proračunu BiH potrebno osigurati 300 tisuća maraka godišnje.

Državna vlada našla se u problemu kako osigurati i ova sredstva, a iz VSTV-a je u međuvremenu stigao novi prijedlog, koji proširuje prava sudaca i tužitelja i na naknade za slučaj ozljede na radu, invalidnosti ili smrti, kolektivno osiguranje, zbrinjavanje u slučaju prekobrojnosti te još neka prava.

Zakonske izmjene


-Potrebno je naglasiti da VSTV u dostavljeni nacrt zakona samo uvodi pravo na navedene naknade i ostavlja mogućnost da se ova pitanja reguliraju internim propisom. Novim prijedlogom izmjena zakona nije izvršena analiza sredstava potrebnih za provedbu zakona te se iz predloženih normi ne može naslutiti koliko će sredstava biti potrebno izdvojiti iz proračuna BiH za financiranje navedenih naknada, službeno je objašnjenje iz Vijeća ministara o zastoju u usvajanju izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

Suština je u činjenici da se ne može započeti procedura usvajanja zakonskih izmjena prije nego bude jasno koliko financijskih sredstava je potrebno za provedbu tih novih zakonskih rješenja. Ministarstvo pravosuđa i VSTV pokušavaju usuglasiti predložene norme, nakon čega bi izmjene zakona bile upućene u proceduru usvajanja. Dotada će se državni suci i tužitelji morati zadovoljiti trenutačnim pravima i primanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?