Herc iskrice

Nakon šutnje – šutiranje!

Neum
26.05.2012.
u 12:53

Vidi se svjetlo na kraju tunela ispod Neuma i svjetionik nadomak Pelješkog mosta uzdisaja

U Hrvatskoj i Srbiji dva Tomislava slave. Dok u BiH nikome nije do nekog veselja. U HDZ-u Hrvatske Karamarko napravio je karambol i trijumfirao, a u Srbiji Toma u koga su svi sumnjali nesumnjivi je pobjednik. Kako će se sve to odraziti na BiH, ostaje za vidjeti. Tu tajnu ne znaju ni tajne službe jer djelatnici javnih službi u BiH bili su u štrajku. A jesu li u štrajku bile i tajne službe, tajna je. Kao što je tajna i to pripadaju li tajne službe javnim službama. Puno toga tako (ne)funkcionira u BiH, ali ne bih o tome, ne zbog Tome, ili nekoga sličnoga tome. Večeras je finalna večer Eurosonga, europskog festivala poroznih nota i fusnota, na kojem BiH u načelu dobro prolazi, a kad je nogometni Euro i kakva druga Europa bez songa u pitanju, to je već druga pjesma. Niz je disonantnih tonova, ova i ovakva BiH može pjevati borbene, iako se, kako izgleda, predala bez borbe. Nekad je Bosna šaptom padala, a sad pada uz veliku galamu iznutra i izvana. Ako će BiH teško u Europsku uniju, nepodnošljivo lako će EU kroz BiH. Kukuriku iz Lijepe naše uporno zagovara da njihova lijepa i još ljepše ograđena cesta treba proći kroz Neum, kako bi se spojio jug i sjever Hrvatske, a pri tome nitko na umu nema da se tako razdvaja jug i sjever BiH. Neum, teritorij BiH, bio bi presječen, a južni dio odsječen. Kako će se sjeći silne silnice na tom dijelu BiH i RH? Možda se ipak vidi svjetlo na kraju tunela ispod Neuma, ili svjetionik nadomak Pelješkog mosta uzdisaja hrvatskog juga.

Vratimo se BiH. Dodik opet citira djevojku koja se obratila hofirantu:

- Nisi ti Konzum da s tobom idem kroz život!

BiH bi se trebala vratiti sebi jer bez potpune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda bit će neravnopravna ravnopravnoj Europi. Hrvatski politički predstavnici predlažu dvije izborne jedinice u FBiH. Onda protivnici te ideje kažu kako je to nemoguće jer u FBiH postoje dva naroda. Pa sve sliči na razgovor između Muje i Hase.

- Haso, za rođendan ću ti darovati jednu knjigu – predloži Mujo.

- Ne, hvala, već imam jednu - odbi Haso rođendanski dar. Zagovornici izbornog zakona po kojem je jedan ravnopravni narod neravnopravan kažu kako bi dvije izborne jedinice u Federaciji automatski značile treći entitet. Oni koji se zalažu za jednakopravnost triju naroda i svih građana u BiH trebali bi jače viknuti. Ovo je drugo desetljeće 21. stoljeća, a ne osmo desetljeće 20-og, poznatog i po hrvatskoj šutnji. Jedan bh. Hrvat šapće drugom kako je čuo da je moguć treći entitet ili četvrta federalna jedinica u BiH.

- A zašto šapćeš? – upita ga drugi.

- Prehlađen sam – objasni mu. Dobro znano je da na ovim prostorima nakon šutnje dolazi – šutiranje. Pojedini bh. jezikoslovci čak tvrde da šutiranje dolazi od riječi šutnja. Pa se šut mora boriti s rogatim. Nekada je vrijedila ona: Tko je nim (nijem), ostat će živ! Ili: budi dobar da ne budeš modar! No, došlo je vrijeme da Leonarda da Vincija čitaju kao - Leonardo, daj viči! A demokraciju u BiH jedni i dalje čitaju kao demonkraciju, a drugi na druge načine. Tako jedan građanin BiH pita drugog na bosanskom jeziku:

- Znaš li što znači demokratija?

- Znam, demokratija ti je na šatru: krademo ti (i) ja – pojasni drugi. Tko koga u BiH demokratski potkrada, svi znaju, al’ ne haju. Od bh. Hrvata svi zahtijevaju da se ponašaju kao onaj građanin kojemu je ukraden mobitel pa dao oglas u novine: Moli se osoba koja mi je ukrala mobitel, da mi se javi pa da mu dam i punjač! Ta i takva BiH daleko je od Europe i demokracije. BiH je kao ona djevojka iz stare bh. priče: svi je hvale, a nitko je ne ženi! Pa sliči Facebook statusu hercegovačke ljepojke:

- Ne ide mi nešto ova ljubav na daljinu, morat ću hladnjak premjestiti u sobu!

Ključne riječi

Komentara 1

MC
mr.choban
10:04 27.05.2012.

u kineskom kalendaru je ovo godina tome.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?