SVEMIR

NASA-ina fotografija prvog pogleda na stražnju stranu Sunca

sunce
NASA
07.02.2011.
u 13:16

Američka svemirska agencija NASA objavila je prve 3D fotografije i videosnimke Sunca, koje omogućavaju da vidimo njegovu cijelu površinu

Američka svemirska agencija NASA objavila je prve 3D fotografije i videosnimke Sunca, koje omogućavaju da vidimo cijelu površinu središnje zvijezde našeg planetarnog sustava. Snimke su napravljene zahvaljujući dvjema stereo sondama koje su snimale Sunce s dvije različite strane.

NASA-ini stručnjaci objašnjavaju da će snimke koje prikazuju Sunce i s prednje i sa stražnje strane omogućiti značajan napredak u prognoziranju svemirskih uvjeta i njihovih utjecaja na Zemlju, ali će uveliko pomoći i pri budućem slanju misija.

"Prvi put u povijesti možemo solarne aktivnosti gledati u u punoj trodimenzionalnoj veličanstvenosti", kazao je Angelos Vourlidas, član tima znanstvenika koji prate stereo sonde.

Njegov kolega Lika Guhathakurta dodao je da stručnjaci zahvaljujući sondama sada mogu "letjeti" oko Sunca i gledati što se događa iza horizonta. Tako je od sada moguće vidjeti što se događa na stražnjoj strani Sunca, koja bez sondi nije bilo dostupna očima znanstvenika.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?