kao u star treku

NASA razvija vučne zrake za ''hvatanje'' meteorskih krhotina

Epoxi (1)
NASA/JPL
07.11.2011.
u 10:07

Iako koncept vučnih zraka koje imaju sposobnost prenošenja materije za sada pada u domenu znanstvene fantastike, NASA je počela 10.000 dolara vrijedan projekt s ciljem da utvrdi je li takvo što moguće i u stvarnosti.

Iako koncept vučnih zraka koje imaju sposobnost prenošenja materije za sada pada u domenu znanstvene fantastike, NASA je počela 10.000 dolara vrijedan projekt s ciljem da utvrdi je li takvo što moguće i u stvarnosti, prenosi CBS News.

Prizor laserskih zraka koje ''hvataju'' velike brodove ili meteore nije stran ljubiteljima mnogobrojnih znanstvenofantastičnih serijala poput "Zvjezdanih staza", no svi koji su upoznati sa svijetom naučne fantastike znaju da su tzv. vučne zrake invencija koja za sada egzistira isključivo u domeni nemogućeg.

Istraživači iz NASA Goddard Centra za svemirske letove nastojat će iskušati mogućnost kontrole laserskih zraka te razviti vučne zrake koje bi služile za skupljanje uzoraka potrebnih za istraživanje svemira.

Početna sredstva nisu dovoljna za opsežnija istraživanja i razvoj, ali će znanstvenicima omogućiti da dođu do početnih spoznaja i razviju zrake manje jačine koje će služiti robotima prikupljačima za ''hvatanje'' krhotina meteora.

Trenutačno se proučavaju dvije vrste laserskih zraka: solenoidne i Besselove zrake. Rezultati laboratorijskih istraživanja pokazali su da laserske zrake mogu povlačiti molekule iz donjih slojeva atmosfere, ali još nije utvrđeno postoji li ista mogućnost na većim visinama kao ni zadržavanje uzetih materijala.

Ako koncept vučnih zraka zaživi u istraživanju svemira, značit će to preokret u načinu prikupljanja dokaza te će se omogućiti manji rizici kod izvanzemaljskih istraživačkih misija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?