SABOR HDZ-a BiH

Nedopustivo je kršenje Ustava ali i negiranje izborne volje

hdz bih
VL FOTO
14.05.2011.
u 11:00

Dragan Čović treći put za redom na čelu HDZ-a BiH. Izabrano i novo stranačko vodstvo koje nije doživjelo veće promjene

Ponovno je, treći put zaredom za predsjednika HDZ-a BiH izabran Dragan Čović i novo stranačko vodstvo na jučer održanom 11. Saboru ove stranke koji je protekao uz upozorenja da su Hrvati eliminirani iz Federacije BiH i u Srednjobosanskoj županiji uz grubo kršenje i uspostavu nelegalne nametnute vlasti. Za Čovića je na stranačkome Saboru glčasovalo 568 izaslanika te je izabrano 20 članova Predsjedništva koji bi trebali voditi stranku u sljedeće četiri godine. Sve rasprave na Saboru vodile su se oko posljednjih zbivanja i s posebnim naglaskom na brutalnu poruku Hrvatima središnje Bosne.

“BiH je snažno destabilizirana izbacivanjem Hrvata iz vlasti u Federaciji BiH, a osobito u središnjoj Bosni. To je strašna poruka koja prijeti nestabilnosti i u cijeloj regiji”, rekao je Čović novinarima. Dodao je da ova stranka neće radikalizirati stanje u BiH, no da će svim dopuštenim sredstvima osporiti nelegalnu vlast.

“Stabilnost BiH se može ostvariti samo s jednakopravnošću Hrvata s druga dva naroda. Zbog toga ćemo ponovno dobiti obilježja pokreta unutar hrvatskog naroda”, dodao je Čović. U tome je duhu I prihvaćena programska deklaracija koja je upozorila na trenutačnu krizu u Federaciji BiH koju projiciraju bošnjačke stranke.

Emotivno oko s. Bosne

- Nedopustivo je kršenje ustavnih odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda i negiranje izborne volje hrvatskoga naroda u BiH, kao i nezakonito i neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH čime je BiH dovedena u najveću krizu od njezinog nastanka čije razmjere ugrožavaju temelje BiH i njezin opstanak kao države”, jedinstvena je ocjena jučer okupljenih izaslanika HDZ-a BiH. Posebno emotivan istup imao je predsjednik Županijskog odbora Srednjobosanskog HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je upozorio da je vrijeme za odlučnije djelovanje. “Po kojem ćemo se sada zakonu i ustavu ponašati jer je sve poništeno. Mi nećemo izgubiti pravac kretanja i vjerujte oni će se baviti nama. Ako se ubrzo ne pronađe odgovor za ovo ponašanje pokrenut ćemo osnivanje 11. županije u Federaciji BiH”, rekao je Lovrinović za što je dobio najsnažniji pljesak u dvorani. I predsjednik stranke Čović i drugi govornici upozorili su da zbivanja u toj županiji dalje generiraju krizu.

Najteža kriza

- Mi imamo duboku krizu u BiH koja je prouzročena prije sveg pokušajem uspostave vlasti eliminiranjem legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u Federaciji odlukama Visokog predstavnika za kojega vjerujem da ih on mora žurno povući radi stabilizacije prilika u BiH kako bi se sve vratilo u okvire zakona i ustava. S druge strane siguran sam da odluka koju su donijeli bošnjački političari za središnju Bosnu je najpogubnija odluka koju je dobio bilo koji političar u BiH u posljednjih 15 godina. Pozivam međunarodnu zajednicu da žurno suspendira sve ono što je urađeno u središnjoj Bosni jer je to grubo kršenje zakona, ustava. Spriječiti Hrvate da se pozovu na institut vitalnog interesa bošnjačkim glasovima u županijskojn skupštini je nedopustivo”, dodao je Čović ističući da se Hrvati neće priklanjati Srbima ili Bošnjacima kako bi bili protiv trećeg naroda. Izaslanik premijerke RH Jadranke Kosor, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako RH snažno podržava Hrvate u BiH, te da očekuje od HDZ-a BiH koji ‘ima plebiscitarnu potporu’ da ostvari jednakopravnost Hrvata u zemlji.

“Tom plebiscitarnom pobjedom unutar svoga naroda jeste stožerna stranka koja ima posebnu odgovornost u očuvanju vitalnih nacionalnih interesa. Republika Hrvatska, Vlada i HDZ u potpunosti stoje uz vas kada je u pitanju ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda”, dodao je Bačić. Pri tome je poručio da ‘ne smije dolaziti do majorizacije i da se hrvatska politička volja mora izraziti’.

- Mi u HDZ-u potpuno podržavamo zaključke Hrvatskog narodnog sabora i rezoluciju koja je na tragu spasa za BiH, dodao je Bačić. Sabor je izabrao i novo 20-člano Predsjedništvo u kojemu su se dogodile manje izmjene.

Ključne riječi

Komentara 5

BB
BbadboyM
17:35 14.05.2011.

pa ako je volonterski nastavi popis zlajino potrčkalo

BB
BbadboyM
16:56 14.05.2011.

KITEKAT nastavi popis...fali ti netko! jedno pitanjce: koliko zlaja placa za pisanje gluposti? HRVATI-molim vas PROBUDITE SE!!!!

KI
kitikat
16:41 14.05.2011.

ovako su mnoge demokrate dobijale izbore,kao jedini kandidati,sadam,gadafi,lukusenko,mao ce tung.drug tito itd

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?