ZDRAVSTVO

Nedostaje čak četiri milijuna maraka za operacije srca u FBiH

operacija
VL FOTO
16.09.2011.
u 09:13

Pacijenti sve više čekaju na operaciju srca jer nema novca da bi se sve operacije uradile u kratkom roku

- Za operacije u kardiokirurgiji iz Federalnog fonda je za 2010. i 2011. godinu je izdvojeno 11,0 milijuna KM. Prema sadašnjim cijenama i podacima o broju pacijenata na listama čekanja, za operacije na srcu bi trebalo godišnje minimalno 15,0 milijuna KM - rekli su nam u Zavodu za zdravstveno osiguranje Federacije BiH. Zbog toga su liste čekanja u nekim bolničkim centrima jako duge. Trenutno je najbolja situacija u SKB-u Mostar, gdje se na operaciju srca čeka maksimalno tri mjeseca.

Osigurati više novca

U Zavodu ističu kako svake godine pokušavaju osigurati više novca za ovakve operacije, ali da je velik dio napora ipak bez rezultata zbog teške ekonomske situacije u državi. - Činjenica je da su sredstva koja se izdvajaju za operativne zahvate nedovoljna i da je potrebno znatno više sredstava da se svim pacijentima kojima se indicira operativni zahvat izvrši blagovremeno operacija. Federalni zavod pokušava za svaku godinu povećati fond za kardiokirurgiju, ali nažalost financijske mogućnosti su ograničene. Predložili smo Vladi Federacije BiH da se neki programi koji se financiraju iz Federalnog fonda solidarnosti isključe i prenesu u nadležnost županija, odnosno proračuna kako bi se na taj način oslobodio dio sredstava koja bi se usmjerila za financiranje kardiokirurških usluga - poručili su iz Zavoda. Cijene kardiokirurških operacija u BiH su daleko manje nego u zemljama Europske unije.

Pitanje cijene

Naši sugovornici tu situaciju pravdaju činjenicom kako je radna snaga znatno jeftinija u BiH, što je osnova za tako niske cijene ovih zahvata. -Cijene po kojima se financiraju operacije srca u  zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH nisu jeftinije od cijena istih operacija u zemljama u okruženju (Hrvatska, Srbija), ali su manje nego u zemljama EU-a. Nisu manje samo cijene operacija srca nego su i cijene svih ostalih usluga zdravstvene zaštite manje nego u odnosu na EU. Manje cijene su iz razloga što je manja cijena rada nego. Ovo nije slučaj samo sa zdravstvenim uslugama nego se općenito može odnositi i na sve usluge - zaključili su naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?