Dragan Vrankić

Nova tranša MMF-a stiže u BiH do kraja lipnja

vrankic
VL FOTO
08.05.2010.
u 13:15

Misija u BiH ostaje do 17. svibnja, a pregled nastavlja kako na tehničkoj razini, tako i razgovorima s dužnosnicima

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Dragan Vrankić razgovarao je jučer u Sarajevu s voditeljem Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Costasom Christouom o ispunjavanju uvjeta iz drugog pregleda stand-by aranžmana. - Došli smo uraditi drugi pregled po izvršenju stand-by aranžmana, istodobno provodeći i konzultacije prema članku IV. Statuta MMF-a, kazao je voditelj Misije za BiH Christou.

Pri tomu je naglasio kako od uspješnosti provedbe uvjeta i rokova zavisi i ocjena po kojoj odluku o isplati četvrte tranše treba donijeti Odbor izvršnih direktora MMF-a na zasjedanju u lipnju ove godine. U slučaju pozitivne ocjene tranša od oko 38 milijuna eura bila bi BiH isplaćena do kraja lipnja ove godine. Time bi i prva godina stand-by aranžmana bila završena isplatom 200 posto od kvote u sveukupnoj vrijednosti oko 400 milijuna eura. Istaknuto je kako su do sada bili poštovani globalni okvir i rokovi, kao i da je razina državne vlasti ispunila uvjete.

-To se očekuje i od entitetskih vlada kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnoga sustava zemlje, kazao je ministar Vrankić. Osim pregleda portfelja stand-by aranžmana razgovaralo se i o makroekonomskom stanju u BiH te potrebi jačanja Fiskalnoga vijeća. Misija Međunarodnog monetarnog fonda u BiH ostaje do 17. ovog mjeseca, a pregled nastavlja kako na tehničkoj razini, tako i razgovorima s državnim i entitetskim dužnosnicima. Sastanku su nazočili i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc te pomoćnik ministra financija i riznice za proračun Vlatko Dugandžić, priopćeno je iz državnoga Ministarstva financija i ruznice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?