Proces

Nova većina traži ostavke Budimira, Kebe i smjene osam ministara

Parlament
26.06.2012.
u 10:57

Parlament FBiH dobio novo vodstvo, slijede promjene u Domu naroda

Smjenom dosadašnjeg i imenovanjem novog rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer je i službeno uspostavljena nova parlamentarna većina u ovom entitetu. Zastupnici SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a, pojačani Velimirom Kunićem iz SNSD-a i neovisnim zastupnicima Safetom Halilovićem i Spomenkom Mičić, izglasali su smjenu dosadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Zvizdića (SDA) i jednog od zamjenika predsjedatelja Stanka Primorca (HSP). Sukladno međustranačkom dogovoru unutar nove vladajuće koalicije za novog predsjedatelja donjeg doma federalnog Parlamenta izabran je Fehim Škaljić iz SBB-a, a za zamjenika predsjedatelja Tomo Vidović iz SDP-a. Dosadašnja druga zamjenica Mira Grgić (SDP) ostala je na svojoj dužnosti.

Zvizdić nije došao

Jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma počelo je polusatnim kašnjenjem, jer se, očekivano, na zasjedanju nije pojavio dosadašnji predsjedatelj Denis Zvizdić. Sukladno odredbama poslovnika, dopredsjedateljica Grgić je odgodila početak zasjedanja za pola sata, a kako se Zvizdić ni tada nije pojavio, ona je otvorila zasjedanje. Na jučerašnjoj sjednici nije se pojavio niti bilo koji drugi zastupnik SDA, kao ni zastupnici Boljitka, HSP-a, SBiH, DNZ-a i A-SDA. Usprkos tomu, nova parlamentarna većina imala je sasvim dovoljnih 58 zastupnika za donošenje svih planiranih odluka. Kako je unaprijed sve bilo dogovoreno, samo zasjedanje je bilo vrlo efikasno, a stranački klubovi su djelovali potpuno sinkronizirano i bez disonantnih tonova. Činjenica da su za izbor novog rukovodstva Zastupničkog doma glasovali svi nazočni zastupnici dovoljno govori o dostignutom stupnju jedinstva unutar nove vladajuće koalicije. Optimističan je u svom obraćanju bio i predsjedatelj Škaljič. Istaknuo je da će zajedno sa zastupnicima vratiti dignitet Parlamentu FBiH.



Ravnopravnost svih

-Poštivat ću i tražiti da se osigura ravnopravnost svih te da se razmjena ideja provodi u demokratskom ozračju. Parlament mora biti uzor i u zasjedanju, ali i izvan njega, kazao je Škaljić. Zastupnički dom je jučer usvojio i niz zaključaka i odluka s ciljem otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlasti u FBiH.Tako je upućen zahtjev predsjedniku i dopredjsedniku Federacije, Živku Budimiru i Mirsadu Kebi, da podnesu ostavke. Od premijera Nermina Nikšića je zatraženo da predloži smjenu ministara u Vladi Federacije koji opstruiraju njezin rad. Također je upućen zahtjev Vladi da žurno dostavi Parlamentu prijedloge za imenovanja iz mjerodavnosti ovog zakonodavnog tijela. Od premijera je zatraženo da u što skorijem roku dostavi program prioriteta Vlade u sljedećem razdoblju s ciljem rješavanja socijalnih i ekonomskih problema u Federaciji.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:42 26.06.2012.

Ova velika "ljubav" izmedju HDZ-a i SDP-a nece izaci na dobro. HDZ izgleda zaboravlja da je "hrvat" Zeljko Komsic SDP-ov kadar, i da su umalo uspjeli staviti jos jednog "hrvata" (Slvka Kukica) na mjesto predsjednika vjeca ministara.

DA
daniele
14:07 26.06.2012.

hehehe @cienfuegos drago mi je vidjet' da su te HDZ-ovci razocarali. Ono sto ti trazis i zelis neces nigdje vise naci jer je to proslost, neostvaren san, promasena stanica. Cak i HDZ o tom vise ne devera. Sad se radi samo o foteljama. Bolje ti je idi na ispiranje mozga. Lakse ces podnijeti realnost.

DU
Deleted user
18:27 26.06.2012.

@Daniele - ti zans da se najsladje smije onaj tko te posljednji smije. A ja cu se poceti smijati onda kada ti ostanes bez drzave.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?