OBVEZE PREMA DRŽAVI

Novi zakon natjerat će bh. kladionice na plaćanje poreza

\'cak..151106...cakovec       Kladionica..tekst: BETI SNIMIO Vjeran Zganec-Rogulja\'
ARHIV VL-a
12.10.2011.
u 09:28

U Federalnom ministarsvu financija najavljuju donošenje novog zakona o igrama na sreću koji će urediti ovu oblast

Privatne kladionice u BiH duguju državi oko 40 milijuna KM na ime neplaćenih poreza u razdoblju 2002.-2010.godina. Porezna uprava FBiH već godinama pokušava dobiti novac od privatnih kladionica, ali loša pravna regulativa i nedovoljna angažiranost vlasti usporili su rješavanje ovog problema.

- Predložili smo da se na svaki dobitak preko jedne marke plaća porez, a ne preko 100 KM. Predlagali smo da se kao u Hrvatskoj ne svaku uplatu plaća 5 posto poreza, kaže Arifović, izvijestio je BHT1.

Federalna Porezna uprava je prošle godine krenula s prinudnom naplatom duga od privatnih kladionica, ali su vlasnici kladionica na sudovima podnijeli tužbe protiv rješenja o prinudnoj naplati. Većina predmeta nije riješena. 
- U 2010. godini imamo neriješenih 49 predmeta, a u 2011. godini 18 predmeta. Ti predmeti zakonski ne spadaju u prioritet, izjavio je Slobodan Nikolić, tajnik Županijskog suda u Sarajevu.

U Federalnom ministarsvu financija najavljuju donošenje novog zakona o igrama na sreću koji će urediti ovu oblast.
- Novi zakon o igrama na sreću predviđa dvije vrste naknada kod uplata za sve one koji sudjeluju u igrama na sreću. Istodobno, propisuje se i obveza plaćanja poreza na dobitke na sreću, i to diferencirano. To znači da će svi dobici do 10.000 KM biti plaćeni po stopi od 10 posto, a svi dobici preko 10.000 KM bit će opterećeni s porezom na dobitke po stopi od 15 posto, pojasnio je Hajrudin Hadžimehanović iz Minsitarstva financija.
Također, uvjeti za dobivanje licencije prema novom zakonu će biti pooštreni. 
Ukoliko žele dobiti nova odobrenja i da posluju u skladu s propisanim uvjetima novog Zakona o igrama na sreću, vlasnici kladionica će biti dužni izmiriti svoje porezne obveze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?