RIJETKO VIĐENO

Odnose Crkve u BiH i Pantovčaka popravio agnostik

josipovic
VL FOTO
18.11.2010.
u 08:19

Predsjednik Josipović odao priznanje velikoj povijesnoj ulozi svećenika za očuvanje Hrvata

Kao rijetko tko tko se nije ustručavao u ‘katoličkoj Hrvatskoj’ u predizbornoj kampanji predstaviti agnostikom te vrlo otvoreno i pošteno o tome govoriti, tako se predsjednik Josipović u svome dosadašnjem radu krajnje odgovorno postavio s pozicije predsjednika države i otvorio dijalog s Crkvom.

Razgovor o BiH

Njegovi brojni susreti, iskreni razgovori i vidljiva djela konačno su relaksirali odnose između Pantovčaka i Katoličke crkve koje je poremetio njegov prethodnik Stjepan Mesić. Josipović je praktično na samome početku svoga mandata imao susret s poglavarom Katoličke crkve Benediktom XVI., što je rezultiralo potvrdom posjeta Pape Hrvatskoj početkom lipnja sljedeće godine, što je četvrti put papina pohoda Hrvatskoj. U dva je navrata pokojni Ivan Pavao II. boravio u BiH. Upravo je prigodom nedavnoga privatnog susreta sa Svetim Ocem Benediktom XVI. jedna od tema koja je dominirala bio položaj Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini i zajednički interes dviju država za očuvanje ‘hrvatske katoličke prisutnosti’ u ovoj zemlji.

Povezanost s Crkvom


I najnoviji posjet Hrvatima u BiH nije protekao bez susreta s duhovnim ocima. Riječi koje je upisao u knjigu dojmova govore o njegovu golemom poštovanju prema povijesti i zaslugama franjevaca i drugih svećenika. “Ovaj samostan i fratri odigrali su važnu ulogu u očuvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta”, zapisao je Josipović. Njegovo posebno poštovanje spram uloge svećenika iskazao je prigodom posljednjih susreta koje je imao s apostolskim nuncijem u BiH Alessandrom D’Erricom te vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Brojni su zajednički nazivnici njihova gledanja na povijesnu ulogu Katoličke crkve, i to ne samo na vjerskom planu, nego i na odgoju, kao i očuvanju tradicije i narodnog identiteta. Na sličan je način hrvatski predsjednik iznosio svoje dojmove i prigodom susreta sa svećenicima u Tolisi, Š. Brijegu koji na poseban način simboliziraju tradicionalnu povezanost Hrvata i Crkve. da će na vrijeme biti postignut dogovor i da tu neće biti problema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?