projekt Veliki infra

Orašje će graditi riječnu luku, cijena 5 milijuna maraka

Luka
19.06.2013.
u 09:06

Izgradnja luke imala bi veliki značaj za gospodarstvo u Posavini, ali bi i turistički oživjela ovaj dio BiH. Projekt odobravaju sve razine vlasti

Na inicijativu predsjednika Vlade Posavske županije mr. sc. Marijana Oršolića u sjedištu Vlade Posavske županije u Orašju održan je sastanak predstavnika Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnika općine Orašje, kao i ministara u Vladi PŽ-a na kojem je prezentiran projekt gradnja luke u Orašju.

Futuristički projekt


Tijekom prezentacije projekt je nazvan futurističkim jer bi iznjedrio nekoliko projekata od životne važnosti za općinu Orašje, Posavsku županiju, čak regionalnog značenja. Naslanja se na projekt čišćenja korita rijeke Save koji je već odobrila Svjetska banka, te turističkog razvoja posavske općine. Luka bi bila izgrađena na lokaciji u neposrednoj blizini središta Orašja, gdje je već planirana gradnja parkirališta i postoji pristupni put, rečeno je tijekom prezentacije. - Radi se o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u općini Orašje koji bi mogao značajno oživjeti gospodarsku, ali i turističku sliku ovog posavskog područja. Njegovo vrijeme tek dolazi zato smo ga nazvali futurističkim, važnim, ne samo za ovaj grad naslonjen na rijeku Savu, već i za cijelu županiju. Radi se o gradnji sportske luke i parkirališta iza riječnog nasipa čime bi riješili gorući problem općine Orašje. Vrijednost tih projekta doseže oko pet milijuna KM - kazao je predsjednik Vlade PŽ Oršolić. Naglasio je također kako se otvara prostor za turistički razvoj općine jer već sada pristižu kruzeri u Brčko, a nakon izgradnje kanala Dunav - Sava broj tih kruzera bit će značajno veći, pa se time otvara novo turističko poglavlje posavskoga područja - smatra predsjednik Oršolić.

Priprema dokumentacije

Općina Orašje u svojim je razvojnim strategijama već planirala projekt i načela njegovo rješavanje s određenim već pripremljenim planskim dokumentima tako da se projekt uklapa u veliku razvojnu priču općine. Sve se nadovezuje i na projekt koridora Vc značajan za cijelu BiH i pokretanje još jednog projekta u općini Odžak oko izgradnje teretne luke u Odžaku, rečeno je u Orašju. Prezentacija elaborata izgradnje luke u Orašju stručnog tima na čelu s direktorom Agencije Seadom Delićem naišla je na odobravanje i pohvalu objektima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?