REFORME NUŽNE

Osuđenici ne mogu služiti kazne u kućnom pritvoru

zatvor
VL FOTO
21.03.2011.
u 17:22

Projekt kućnog pritvora za osobe koje su osuđene do godinu dana kazne, već godinu dana se nalazi u Parlamentu FBiH

Još prije dvije godine pokrenuta je inicijativa za uvođenje kućnog pritvora umjesto zatvorske kazne za osobe koje su osuđene do godine dana zatvora. I sve je još uvijek mrtvo slovo na papiru, odnosno projekt još uvijek nije realiziran. Kako doznajemo, cijela stvar je zapela u federalnom Parlamentu, pa umjesto služenja kazne u kućnom pritvoru, stotinu osuđenih kriminalaca i dalje slobodno šeta ulicama bh. gradova. Da bi ovaj projekt zaživio, potrebne su određene izmjene zakona.

Projekt stoji godinu dana

Prošli saziv Parlamenta nije imao volje riješiti ovo pitanje, a novi se još uvijek isključivo bavi pitanjem formiranja vlasti, tako da se o ovoj temi neće još dugo raspravljati. - Projekt alternativnog izvršavanja kazne u kućnom pritvoru za osuđenika na manje od godinu dana zatvora je pokrenut 2009., a u proračunu su predviđena sredstva za 2010. godinu. Da bi se stvorile pravne pretpostavke, bile su neophodne intervencije u Kaznenom zakonu i Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija FBiH. Mi smo te izmjene u parlament uputili u ožujku prošle godine i u izradu je bila uključena sva struka koja se može okupiti.

Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru, a to nikad nije došlo na dnevni red. Zašto to nije prošlo u parlamentu nadilazi moje intelektualne mogućnosti da razumijem. Da su prošli ti zakonski propisi, s obzirom na to da smo planirali proračunska sredstva, mi smo mogli riješiti ovaj problem - izjavio je nedavno federalni ministar pravde Feliks Vidović. U BiH je opće poznat problem smještajnih kapaciteta u zatvorima i jasno je kako se situacija neće poboljšati dok se i problem o kojem govorimo ne riješi.

Rad za opće dobro

Postoji i mogućnost da se osuđenici umjesto u zatvor upute na obavljanje društveno korisnoga rada, odnosno, rad za opće dobro. Ali kako bi i ovaj projekt zaživio potrebna je promjena određenih zakonskih propisa. U ovoj priči dio odgovornosti leži i na županijama, tako da je oblik ove kazne moguće provesti samo u Zapadnohercegovačkoj županiji. - Mi smo formirali i radnu grupu da bi se olakšalo županijama da se napravi unificirani nacrt i pravilnik - izjavio je ministar Vidović. U bh. zatvorima čak nema mjesta za osobe koje su osuđene na zatvorske kazne duže od pet godina.

Trenutno je osam takvih osoba BiH koje su osuđene, a još uvijek su na slobodi. Federalno ministarstvo pravosuđa je zadnjih godina implementiralo niz projekata kako bi se smještajni kapaciteti u zatvorima povećali. Ipak, svi ovi napori nisu bili dovoljni da se osigura dovoljan broj mjesta za sve osuđenika, tako da je jasno kako će se reforma ovoga sustava morati nastaviti u što skorije društvo. A u nju će se aktivnije morati uključiti županije, te lokalne zajednice. Inače, našim ulicama će i dalje hodati osuđene osobe koje bi trebale služiti zatvorske kazne zbog kaznenih djela koja su počinili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?