Odluka Povjerenstva

Otvoreno novih 20 radnih mjesta u osnovnim školama HNŽ-a

Škola
17.08.2013.
u 12:25

Ostaju na poslu I 10 učitelja razredne nastave koji su bili na zamjeni ostat će na kraju u radnom odnosu

Posebno povjerenstvo koje je osnovala Vlada Hercegovačko-neretvanske županije završilo posao oko rasporeda učitelja i nastavnika u osnovnim školama u ovoj županiji. Kroz novi raspored povjerenstvo je pokušalo riješiti problem tehničkog viška koji se pojavio u pojedinim školama, ali i manjak kadrova u drugim obrazovnim institucijama.

Svi dobili norme

- Uspjeli smo pronaći norme za 66 naših kolega i mislimo da je to velika stvar. Neki od njih će morati predavati u nekoliko škola kako bi imali normu, ali problem je konačno riješen - rekao nam je jučer predsjednik sindikata osnovnih škola u HNŽ-u Slavko Lauš. Dodao je kako se na kraju pojavila potreba za prijemom novih kadrova u obrazovni sustav HNŽ-a, te je poručio kako će uskoro biti objavljeni svi natječaji za upražnjena mjesta. - Na kraju smo dobili situaciju u kojoj nam je trebalo još 20 novih ljudi. Ovo je prijelazna godina i zato se pojavio nedostatak kadrova u pojedinim segmentima. Kada govorimo o novih 20 ljudi, treba reći kako se radi o učiteljima razredne nastave. Također, imali smo oko 10 kolega koji su bili na zamjenama, ali novim rasporedom i oni će ostati na svojim radnim mjestima - poručio je jučer Lauš. Slična situacija je bila i prošle godine kada su u pitanju norme za nastavnike, ali je svakako bilo manje novih zapošljavanja.

Posao osiguran

- Ja samo mogu reći kako mi je drago što smo osigurali posao za 30 ljudi. Danas kada živimo u vremenu gdje se jako teško dolazi do posla, gdje je borba za svako radno mjesto, mislim da 30 novih radnih mjesta nije mala stvar. Nadam se kako smo s ovim riješili sve probleme i kako ćemo spremni ući u novu školsku godinu koja je pred nama - zaključio je Lauš. Ipak, sigurno je kako neće svi biti oduševljeni ovakvim razvojem događaja. Tu se u prvom redu misli na Ministarstvo financija HNŽ-a koje je već nekoliko puta upozoravalo na prekomjeran broj zaposlenih u prosvjeti HNŽ-a. Ministar Samir Hadžihusejnović je nekoliko puta ponavljao kako se u prosvjeti događaju nelogične situacije. U prvom redu se misli na trend pada broja učenika, a rast broja zaposlenih u prosvjeti. Sličan stav imaju i njegovi stranačke kolege.

- Mi u HNŽ-u imamo situaciju da broj djece pada, a broj prosvjetnih djelatnika raste. Za novozaposlene u prosvjeti se odvaja skoro milijun maraka godišnje, izjavio je nedavno Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNŽ-a i prvi čovjek SDP-a u ovoj županiji. Ipak, njihovo mišljenje neće spriječiti zapošljavanje novih ljudi u prosvjeti i provedbu zacrtanog plana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?