Vatikan

Papa Benedikt XVI. imenovao 22 nova kardinala

papa (1)
Reuters/Pixsell
06.01.2012.
u 13:31

18 novih kardinala imaju manje od 80 godina, što znači da će moći sudjelovati na eventualnoj konklavi, dakle birati i biti birani za novoga papu.

RIM – Papa Benedikt XVI. je danas na koncu angelusa obznanio imena 22 novih kardinala koje će proglasiti na konzistoriju koji će se održati 18. veljače ove godine. Od 22 nova kardinala, njih 18 imaju manje od 80 godina, što znači da će moći sudjelovati na eventualnoj konklavi, dakle birati i biti birani za novoga papu.

Najveći broj novih kardinala je iz rimske kurije, odnosno njih 10.

Novi kardinali iz rimske kurije postaju: Fernando Filoni, pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i društava apostolskog života, Manuel Monteiro de Castro, Giuseppe Bertello, Domenico Calcagno, Giuseppe Versaldi, Edwin Frederik O'Brien, Antonio Maria Veglio' i Francesco Coccopalmerio.

Zatim 8 novih kardinala su na čelu nadbiskupija: Giuseppe Betori (Firence), George Alencherry (nadbiskup Siro-malabarska katoličke crkve), Thomas Christopher Collins (Toronto), Willem Jocoby Eijk (Utrecht), John Tong Hon (Hong Kong), Rainer Maria Woelki (Berlin), Timothy Michael Dolan (New York), Dominik Duka (Prag).

Uz tih 18 kardinala, Benedikt XVI. je imenovao i četvoricu koji imaju više od 80 godina: Prosper Grech, Karl Josef Becker, Lucian Muresan i Julien Ries.

To će biti četvrti konzistorij Benedikta XVI. Prvi je održan 2006., pa 2007., te 2010. i sada 2012. Benedikt XVI. je imenovao ukupno 84 kardinala, od kojih je na životu 79 i od kojih 64 imaju manje od 80 godina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije