Švicarska garda

Papu čuva Ivan Šarić, podrijetlom iz Duvna

Perić
11.05.2012.
u 10:05

Svečanost je održana 6. svibnja u spomen na švicarske gardiste koji su poginuli braneći Papu

Biti Papin čuvar velika je čast. Tu čast dobivaju samo pripadnici tzv. Papinske švicarske garde, koja stoljećima obnaša ovu dužnost. Od prije nekoliko dana svoje ime, kao Papin čuvar i pripadnik ove najstarije vojne postrojbe koja broji ukupno 110 vojnika, upisao je i Ivan Šarić, koji svoje podrijetlo vuče iz Prisoja, kraj Tomislavgrada. Šarić je jedan od 26 švicarskih mladića koji su prisegnuli na vjernost Papi.

 

Prisega Papi

 

Mladići su prisegnuli kako će kao pripadnici švicarske garde žrtvovati svoj život za zaštitu Pape. Novi gardist priseže da će uložiti svu svoju snagu za Papu. Prisega se ovog puta održala u Auditoriju Vatikana. Posljednjeg trenutka odlučena je promjena mjesta svečanosti zbog kiše. Po pravilu se ceremonij održava u dvoru svetog Damaza apostolske palače. Službeni jezik je njemački. Odora je skoro kao renesansni kostimi, za koje se pričalo da ih je osmislio sam Michellangelo i oni su upravo prepoznatljivi po plavo-zlatnim odorama, oružju i helebardama, kao i pernatim kacigama. Švicarska garda nema vojnu zadaću nego samo osiguravati Apostolsku palaču, prilaze Vatikanu i odgovorna je za osobnu Papinu sigurnost.

 

Hrvati u gardi

 

Papinska švicarska garda jedini je ostatak nekadašnje švicarske vojne tradicije, jer švicarski ustav, osim za Vatikan, više ne dopušta novačenje svojih građana u strane vojne postrojbe. Današnju postrojbu Papinske švicarske garde u pravilu čine pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira, i jedina je na svijetu kojoj se zastava mijenja. Od hrvatskih Švicaraca ili švicarskih Hrvata do sada su bila trojica: Štefan Radoslav-Brauer, Kraljević i Željko Pavelko, evo, od ove godine i Ivan Šarić, podrijetlom iz duvanjskog kraja, iz sela Prisoja, smještenog na obali Buškog jezera.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
PrisojeTG
13:31 11.05.2012.

Svaka čast za mog Ivana koji je na ponos svih nas s Buškog Blata a pogotovo Prisojana...Ivan je zaista zaslužio tu čast jer je od rođenja bio uzorit...Čestitke njemu i njegovim ponosnim roditeljima Stjepanu i Ljubici...M.Šarić

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?