DISKRIMINACIJA

Plaćamo dupli porez!

pice
VL FOTO
13.07.2011.
u 15:24

Plaćamo porez na potrošnju pića koji su druge županije, dolaskom PDV-a, ukinule

Jedna od najrazvijenijih grana u BiH je svakako ugostiteljstvo. I razvijen turizam, čemu ova država, ali i svaka druga država u svijetu teži, ne može biti bez razvijenog ugostiteljstva.

Porezi na pića

S time se slažu i ugostitelji Županije Zapadnohercegovačke, ali imaju jedan, kako kažu - problem. Naime, kako nam je kazao Nikola Grbešić, predsjednik Udruge turističko-ugostiteljskih poslodavaca općine Široki Brijeg, ova županija je jedina na području Federacije BiH koja porez na potrošnju pića, s time da na alkoholna pića 5 posto, a na bezalkoholna 3 posto.

- Uvođenjem PDV-a od 17 posto, županije u Federaciji su taj porez ukinule, dok se on još plaća samo u našoj županiji, kazao nam je Grbešić dodavši kako su zapravo oni diskriminirani u odnosu na ugostitelje iz ostalih županija iz Federacije. O kojim se iznosima radi, govori i podatak da neki hoteli koji djeluju na području ove općine, ili županije, na ovaj porez godišnje odvajaju više od 20 tisuća KM.

- U ovo vrijeme, kada je smanjena platežna moć gostiju, ugostitelji veoma teško opstaju i tražit ćemo da se svi nameti smanje kako bismo uspjeli preživjeti, kazao nam je Grbešić. Obratili su se i Federalnom ministarstvu financija, gdje su dobili odgovor od ministra Ante Krajine da to ministarstvo nije nadležno za pokretanje procedura za ukidanje, odnosno izmjenu i dopunu Zakona o porezima županija, ali da može dati preporuku resornom županijskom ministarstvu, te je naveo razloge zbog čega.

Dvostruki porez

- Oporezivanje krajnjih potrošača - korisnika ugostiteljskih usluga porezom na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića sa stopom od 5, odnosno 3 posto na području ŽZH predstavlja dvostruko oporezivanje istih usluga s obzirom na to da su iste oporezovane PDV-om po jedinstvenoj stopi od 17 posto, stoji u preporuci ministra Krajine. Također, kazao je i da su, s obzirom na to da su ostale županije ukinule ovaj porez nakon početka primjene PDV-a, pravne i fizičke osobe registrirane za pružanje ugostiteljskih usluga, ali i potrošači odnosno konzumenti istih na području ŽZH su hendikepirani u odnosu na one s područja drugih županija zbog viših cijena ugostiteljskih usluga. Ugostitelji su zatražili razgovor s predsjednikom Vlade ŽZH kako bi razgovarali o ovoj tematici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?