"JAKA" KOALICIJA

Platformaši tuže platformaše

sud
VL FOTO
08.11.2011.
u 10:13

Prema novom zakonu, općine će od koncesija dobivati 30 posto, umjesto dosadašnjih 60

Sarajevske općine će pokrenuti tužbu pred Ustavnim sudom BiH protiv platformaške županijske vlasti zbog pokušaja uzurpacije koncesija.

Usvojili zakone

Crveno-zelena koalicija je nedavno u županijskom parlamentu uspjela izglasati zakon o koncesijama kojeg je predložila vlada, a čija je suština da Sarajevska županija potpuno preuzima nadležnost nad koncesijama, kao i 70 posto prihoda koji se prikupe po ovoj osnovi. Novi zakon nije usklađen ni s federalnim zakonom. Naime, iako federalni zakon o koncesijama predviđa da općinama ide 60, a FBiH 40 posto prihoda od koncesija, novi županijski propis u Sarajevu određuje da će 70 posto prihoda ići županiji, a samo 30 posto općinama. Općine su prepoznale ovu prijevaru i odlučne su pred Ustavnim sudom BiH tražiti zaštitu svojih prava i onoga što im Ustav jamči. Ovdje je zanimljiva činjenica da vlast u pobunjenim općinama drže iste stranke koje vladaju i na županijskoj razini – SDP i SDA. U županijskoj Vladi su očito računali da njihove stranačke kolege s lokalne razine zbog toga neće dizati previše prašine oko “preraspodjele prihoda” od koncesija. Da su se prevarili, svjedoči najavljena tužba. Najdalje u optužbama na račun županijske vlasti ide načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, koji tvrdi da se iza svega krije pokušaj privatizacije komunalnih poduzeća i prebacivanja njihovih milijunskih dugova na teret građana. Drugi cilj je, naravno, pokrpati rupe u županijskom proračunu. Ono na što u vladajućoj koaliciji nisu računali je neposluh njihovih općinskih ogranaka.

SBB bio protiv

Zastupnici oporbenog SBB-a glasovali su protiv spornog zakona i potpuno podržavaju stavove devet sarajevskih općina. -Vjerojatno se tu radi i o pripremama za privatizaciju komunalnih poduzeća. S druge strane, aktualna vlast ne zna kako zakrpiti proračune u Federaciji za iduću godinu, jer od novih tranši MMF-a neće biti ništa - upozorava zastupnik Dževad Rađo.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
05:30 09.11.2011.

Pa i vrijeme je da se pocmete iznutra glodjati! Jedite sami sebe, vrijeme vam brze prolazi, a dotle ce doci sposobniji, moralniji, iskreniji i odaniji narodu kojemu sluze!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?