Predizborni tjedan

Počelo odbrojavanje pred najvažnije lokalne izbore

Izbori
02.10.2012.
u 09:51

30.351 kandidat Od čega je 550 za načelnike i gradonačelnike 29.652 za OV i 149 kandidata za predstavnike manjina

BiH ulazi u završni tjedan pred nedjeljne lokalne izbore na kojima će u svim općinama i gradovima, osim Mostara, biti izabrana nova vlast. Pripreme za lokalne izbore, koji će se održati 7. listopada, odvijaju se prema ustvrđenom planu i nema naznaka da će biti nekih većih problema, iako se situacija oko biračkih prava u Srebrenici prilično zakomplicirala.

Veći broj birača

U Središnji birački popis u BiH za ove izbore upisano je više od 3,1 milijun birača, ali bi ukupan broj glasača trebao biti veći jer pasivna registracija važi sve do dana izbora. Od 9. rujna birači mogu slanjem svog matičnog broja SMS porukom na broj 092 12 12 12 provjeriti jesu li upisani u Središnji birački popis i na kojem će biračkom mjestu moći glasovati. Za lokalne izbore BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovisna kandidata i 16 listi neovisnih kandidata. Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina. Još krajem kolovoza poštom su dostavljeni glasački paketi biračima izvan BiH, pa su mnogi od njih već obavili svoju građansku dužnost i glasovali na lokalnim izborima. No, njihov broj nije takav da može značajnije utjecati na ukupne izborne rezultate. Uostalom, koliko je mali interes za glasovanje u inozemstvu, svjedoči podatak da SIP ove godine nije organizirao glasovanje niti u jednom diplomatsko- konzularnom predstavništvu BiH. Što se tiče ostalih pripremnih aktivnosti, proces akreditiranja domaćih promatrača okončan je do utvrđenog roka, a to je 6. rujna. Taj rok ne važi za strane promatrače koji se mogu registrirati sve do dana izbora. Glavni centar za brojanje je počeo raditi. Tu će se brojati glasovi pristigli poštom i iz inozemstva, kao i glasovi birača u odsutnosti, te glasovi onih koji glasuju na nepotvrđenim listićima i preko mobilnih timova.

Veliko nestrpljenje

Rezultati lokalnih izbora iščekuju se s mnogo većim nestrpljenjem nego što je to bio slučaj s bilo kojim ranijim lokalnim izborima. Politički analitičari, ali i stranački prvaci, očekuju da će ishod lokalnih izbora umnogome odrediti i kako će izgledati vladajuća koalicija na državnoj i entitetskoj razini. Pad popularnosti pojedinih stranaka, posebno na bošnjačkoj političkoj sceni, značit će vjerojatno i njihov izlazak iz vlasti na višim razinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?