masovna silovanja

Počelo suđenje za smrt Indijke, a dan prije osnovan i sud za žene

Dalibor Zebić
Foto: Marko Lukunić
1/2
24.01.2013.
u 11:59

Dok Indijci pozdravljaju prve korake za uspostavljanje pravednijeg odnosa prema ženama, u New Delhiju u četvrtak je počelo ''ubrzano'' suđenje petorici muškaraca koji se sumnjiče za brutalno silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice

U pokušaju da riješe bezumna seksualna zlostavljanja žena, Indijci su u Zapadnom Bengalu u srijedu uspostavili prvi ženski sud koji će se isključivo baviti zločinima protiv žena, javlja Reuters.

Sud je osnovan u okrugu Malda poznatom po eskalaciji spomenutog nasilja, a njime će rukovoditi isključivo žensko osoblje koje će se baviti samo prekršajima počinjenima protiv žena. Otvorili su ga glavni sudac Visokog suda pravde u Kalkuti Arun Mishra i sudac Visokog suda u Kalkuti Kanwaljit Singh Ahluwalia.

– Jako je tužno da se žene danas u našoj zemlji suočavaju sa zvjerstvima i nepravdom. Naše pravosuđe stoga je odlučilo ustanoviti ovaj sud – pojasnio je Ahluwalia.

U svjetlu novoosnovanog suda indijska vlada preporučila je provođenje zakona o seksualnim napadima te brza suđenja za silovanja. Predložene su i promjene krivičnog zakona koje uključuju zabranu vaginalnog pregleda žrtava silovanja te sprječavanje uplitanja politike u pitanja slučajeva silovanja.

Dok Indijci pozdravljaju prve pravosudne korake za uspostavljanje pravednijeg odnosa prema ženama, u New Delhiju u četvrtak je počelo ''ubrzano'' suđenje petorici muškaraca koji se sumnjiče za brutalno silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice Jyoti Singh Pandey. Oni su u sudnicu dovedeni prekrivenih lica, a AFP piše da ih je pritom osiguravalo 30-ak policajaca. Objavljeno je da će suđenje početi uvodnim riječima tužitelja i obrane te da će biti zatvoreno za javnost. Najavljeno je i da će tužitelji zahtijevati smrtne kazne za zločince.

>>Indija iščekuje 'brzo' suđenje silovateljima studentice

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije