UHIĆENJA

Počinju se razotkrivati zločini nad Hrvatima u Jablanici

SIPA
Zoran Grizelj
15.12.2011.
u 09:10

Osumnjičeni za zločine su sve do jučer nesmetano radili kao policajci na prostoru HNŽ-a

U akciji djelatnika SIPA-e, provedenoj jučer rano ujutro, po nalogu Tužiteljstva BiH, slobode su lišene tri osobe osumnjičene za ratni zločin na području Jablanice. Vrše se pretresi u policijskim postajama i zgradama općine Konjic i Jablanica. Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Jablanice lišili su slobode osumnjičene Enesa Maksumića zvanog Čađo, u Jablanici, zaposlenog kao policajca u MUP-u HNŽ-a, PP Jablanica, nastanjenog u Jablanici, Azema Ibrovića u Novom Pazaru, R. Srbija, zaposlenog kao policajca u MUP-u HNŽ-a, PP Jablanica, nastanjenog u Jablanici, Jusufa Hindića zvanog Sic, u Lugu, nastanjenog u Jablanici.

Također, usporedo s naredbama za lišenje slobode, izdana je i naredba za dovođenje radi ispitivanja prvoosumnjičenog Nihada Bojadžića, koji se nalazi u pritvoru, određenom u okviru drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužiteljstvu BiH. Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su tijekom 1993. na području općine Jablanica, osumnjičeni Bojadžić u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene Stožera vrhovnog zapovjedništva ARBiH, zajedno s ostalim osumnjičenima, osobno i izravno sudjelovali u zlostavljanju i mučenju više zatočenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu Muzej Revolucije u Jablanici. Navedeni osumnjičeni terete se da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predani tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora od mjesec dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?