POSLJEDICE

Politička kriza odgađa i popis stanovništva u BiH

popis
VL FOTO
04.01.2011.
u 09:47

Bez Vijeća ministara BiH nije moguće donijeti odluku i predvidjeti sredstva za popis stanovništva, kad će nova vlast biti formirana, nitko još ne zna

Ako ne dođe do skorog formiranja nove vlasti na državnoj razini, BiH bi mogla ostati jedina država u regiji u kojoj tijekom 2011. godine ne bi bio proveden popis stanovništva. Jednostavno, ovu važnu odluku, zbog koje je domaćim vlastima niz upozorenja poslao i povjerenik EU-a za proširenje Štefan Füle, nema tko donijeti.

Popis stanovništva kasni

Ideja da se popis stanovništva obavi pred kraj 2011. mogla bi se također izjaloviti ako se zbog političkih postizbornih konfrontacija ne izabere nova vlast i novo Vijeće ministara koje ovakvu odluku može donijeti. Tko će osigurati milijunska sredstva za ovaj pothvat, koji godinama prije pripremaju puno sređenije države nego što je BiH, pitanje je na koje još ne stiže precizan odgovor. Rokovi su već debelo probijeni. Još prošle godine direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je da je moguće popis stanovništva provesti u 2011. godini ako bi zakon o popisu bio donesen do kraja godine.

“Ako bi se zakon donio do kraja godine, moguće je provesti popis u 2011. iako je već sada upitno može li se to stići (učiniti) u travnju 2011. godine.

Svi rokovi probijeni


Ne zbog nespremnosti statističkih institucija da to rade ili volje neke od njih, ili bilo čega drugog, nego čisto iz tehničkih razloga”, napomenuo je Milinović. Sve relevantne strukture u državi, agencije, ministarstva, moraju provesti javni natječaj koji zahtijeva međunarodnu proceduru, što traje najmanje tri mjeseca bez žalbi. Ako bi još bilo žalbi, taj se rok produžava. Određeno vrijeme treba i za tiskanje materijala što je trebalo, prema tvrdnjama čelnika iz Agencije za statistiku, uraditi do kraja veljače 2011. “Ako ne bismo imali do kraja godine zakon, ne možemo stići to uraditi do 31. ožujka u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa, a 1. travnja bi anketari već bili na terenu”, objasnio je Milinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?