Analiza

Politički kaos u BiH

Kampanja
30.09.2012.
u 10:39

Odnos političkih snaga sigurno nije isti kao prije dvije godine, što će se pokazati i na lokalnim izborima

Protekle dvije godine na političkoj sceni Bosne i Hercegovine događale su se brojne turbulencije, a opći je dojam kako zemlja preživljava najveću krizu u poslijeratnom razdoblju.

Odnos snaga

Iako je situacija za državu i građane generalno lošija nego prije općih izbora 2010. godine, činjenica je da su vodeće stranke u BiH ponešto dobile, ali i ponešto i izgubile u previranjima tijekom prve polovine izbornog ciklusa. Odnos političkih snaga sigurno nije isti kao prije dvije godine, što će se vjerojatno pokazati i na rezultatima predstojećih lokalnih izbora. Ključne hrvatske stranke prošle su protekle dvije godine kroz burno razdoblje. Najveći gubitak dva HDZ-a u ovom razdoblju je što su istisnute iz vlasti na federalnoj razini. Iako je u zadnjih nekoliko mjeseci došlo do stvaranja nove parlamentarne većine, u kojoj su se našli HDZ BiH i HDZ 1990., do danas ove stranke nisu ušle u izvršnu vlast, i to umnogome ograničava njihov utjecaj i mogućnosti. Obje stranke su se suočile i s pritiskom golemog broja svojih kadrova koji su ostali bez pozicija u institucijama vlasti i javnim poduzećima. No, ovakav rasplet događaja utjecao je na to da su dva HDZ-a konačno postigla suglasnost o temeljnim političkim pitanjima i barem za sada, prestali s uzajamnim optužbama. O svim važnim pitanjima za Hrvate dva HDZ-a nastupaju sinkronizirano, što pojačava i njihovu pregovaračku poziciju s drugim strankama. Iako će mnogi reći kako je to pirova pobjeda, dva HDZ-a se mogu pohvaliti kako je vrijeme potvrdilo da su bili u pravu kada su upozoravali da nije dobro vlast formirati bez legitimnih predstavnika jednog naroda. Protekle dvije godine nisu bile lake ni za SDA. Ulazak u politički savez sa SDP-om, u kojem je bila prilično marginalizirana, ova stranka je okončala djelomičnim istiskivanjem iz vlasti. S ruba političkog ponora SDA se vratio mudrim korištenjem pravnih mehanizama koji su mu bili na raspolaganju. Sukob SDP-a i SNSD-a išao im je u prilog, baš kao i medijska uloga žrtve i zaštitnika bošnjačkih interesa.


Goli opstanak

S druge strane, SDP je od najvećeg dobitnika na općim izborima došao u poziciju da se bori za goli opstanak u vlasti. Reforme koje su obećavali ulaskom u vlast nisu provedene, a veliki udarac stranci je bio i odlazak potpredsjednika Željka Komšića. Najlagodnija je, svakako, pozicija SBB-a Fahrudina Radončića. Ova stranka je iskoristila medijske mogućnosti i svoj oporbeni status na svim razinama kako bi gradila imidž stranke koja novoj vlasti može donijeti pozitivne promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?