Parlament na potezu

Političku krizu žurno riješiti kako ne bi nastao potpuni kaos u FBiH

Parlament
18.03.2013.
u 09:11

Zastupnički dom će u utorak prvi put praktično preuzeti ulogu Vlade, koja zbog političkih blokada već mjesecima ne funkcionira

Oba parlamentarna doma u FBiH u ovom tjednu imaju vrlo važna zasjedanja. Zastupnički dom će u utorak prvi put praktično preuzeti ulogu Vlade, koja zbog političkih blokada već mjesecima ne funkcionira. Na dnevnom redu su i imenovanja u javnim poduzećima, odnosno institucijama, gdje je nadzornim i upravljačkim strukturama istekao mandat. Konkretna poduzeća, institucije i imena kojima će se baviti donji dom entitetskog Parlamenta znat će se danas ili sutra. U situaciji kada Vlada ne može donijeti odluku o bilo čemu, ovo je jedini način da se osigura funkcioniranje FBiH. Za četvrtak je najavljeno zasjedanje i Doma naroda. Prvo bi se izaslanici trebali izjasniti o ranije pokrenutom zahtjevu za imenovanje privremenog upravnog odbora RTV FBiH, a potom održati i novu sjednicu, na kojoj bi se, između ostalog, trebalo glasovati o imenovanju troje sudaca Ustavnog suda FBiH. Od ovog imenovanja ovisi hoće li se Ustavni sud u dogledno vrijeme moći očitovati o smjeni Vlade FBiH, na koju je Klub Bošnjaka uložio nacionalni veto. Postoji realna opasnost da isti klub, predvođen članovima SDA, nacionalnim vetom u Domu naroda blokira i imenovanje sudaca. To bi bila dodatna cigla u zidu blokada rekonstrukcije vlasti. U tom slučaju je vrlo izgledan i izlazak SDP-a iz izvršne vlasti i prepuštanje sve odgovornosti za situaciju u FBiH SDA-u, Boljitku, Budimiru i visokom predstavniku. Ovo je odlučujući tjedan i kada je u pitanju provedba presude “Sejdić i Finci”. Lideri četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji sami su sebi dali rok do srijede kako bi utvrdili postoji li osnova rješenja za provedbu presude vezano za izbor članova Predsjedništva i Doma naroda BiH. Dva HDZ-a su ponudila prijedlog koji predstavlja kompilaciju elektorskog i proporcionalnog izbornog sustava, a temelji se na 10 izbornih jedinica. Bez dogovora unutar Federacije nema smisla sazivati sastanak “šestorke” o istoj temi, što su potvrdili nakon prošlotjednih razgovora i Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić i Fahrudin Radončić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?