ZBOG POTICAJA

Poljoprivrednici idu na ulične prosvjede

'slavonija-18.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- tema o poljoprivredi Photo: Ivica Galovic/VLM'
Ivica Galović/PIXSELL
14.08.2012.
u 10:32

Poljoprivrednici strahuju i od najavljenog rebalansa federalnog proračuna

Ako im se do 20. kolovoza ove godine ne isplate poticaji za poljoprivredu, Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH organizirat će blokadu svih cestovnih veza i graničnih prijelaza i na taj način skrenuti pozornost na probleme koje imaju. Prema izjavi predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avde Muslimović poljoprivrednici su prije nekoliko dana mjerodavnim institucijama vlasti u FBiH uputili zahtjev za rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi, vezanih uz obećane, a neisplaćene poticaje za 2012. godinu.

Idu u Parlament FBiH

Poljoprivrednici strahuju i od najavljenog rebalansa federalnog proračuna koji, ako bude usvojen, predviđa smanjenje poljoprivrednih poticaja za deset milijuna maraka. Traže da im se isplati naknada za štete u poljoprivrednoj proizvodnji nastale uslijed elementarnih nepogoda. “U ovoj godini štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi, dakle snijega, poplava, a sada i suše, prema prvim procjenama iznose oko 500 milijuna maraka“, dodao je Muslimović, ističući kako nemaju informacije kad će im odštete biti isplaćene. “Ako se naši zahtjevi na ispune do 20. kolovoza ove godine, ja pozivam sve poljoprivrednike u FBiH i BiH da se odazovu na mirne prosvjede, da blokiraju sve cestovne veze i granične prijelaze, te ne dopuste uvoz poljoprivrednih proizvoda koji se već proizvode u našoj zemlji.To će biti prosvjedi upozorenja”, naglasio je Muslimović. Na konferenciji za novinare predsjednici poljoprivrednih udruženja osvrnuli se i na spašavanje poljoprivredne proizvodnje u FBiH. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanske županije Ilija Stojak kazao je kako bi bilo “važno i da se aktiviraju robne rezerve preko kojih bi na jesen poljoprivrednici dobili repromaterijal”. Poljoprivrednici će ostvarenje svojih zahtjeva čekati još desetak dana, a njihovi izaslanici će nazočiti sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH.

Ne odustaju od zahtjeva

 “Poslije sjednice Parlamenta, odnosno odgovora koje od njih dobijemo, poduzet ćemo daljnje korake”, kazao je Muslimović. Istaknuo je da je Savez poljoprivrednih udruženja FBiH prinuđen da donese “paket mjera od kojih neće odustati”. Ako se Vlada FBiH i Parlament FBiH o njih ogluše slijede masovni prosvjedi poljoprivrednih udruženja. Kakav će dogovor Vlade FBiH biti na zahtjeve poljoprivrednika nije poznato s obzirom da je većina ministara na godišnjim odmorima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?