Ekspedicija

Ponosni na uspjeh

Hercegovci
VL FOTO
31.01.2012.
u 10:26

Ljubušaci Sanda Mišetić, Marko Tomić, Vjekoslav Gašpar i glavni organizator Ante Tomić, dočekani su s ponosom

Hercegovačka ekspedicija osvajanja najvišeg vrha Afrike, Kilimandžara, uspješno je završena.

Kratki film

U caffe galeriji Kerametal u Ljubuškom priređen je doček i slavlje kao priznanje za veliki uspjeh koji su ostvarili Ljubušaci: Sanda Mišetić, Marko Tomić, Vjekoslav Gašpar i glavni organizator, Ante Tomićć, vlasnik tvrtke Kerametal, i Mostarci: Luka Mandić i Josip Kvesić. Prikazan je kratki film sa slikama koje pokazuju put i uspon od podnožja do vrha Kilimandžara, a potom je Ante Tomić nazočnima ispričao cijelu odiseju koja nije bila nimalo laka.

- Slali smo vam poruke da je sve u redu, da sve teče prema planu, međutim, imali smo itekakvih teškoća, ali nismo vas željeli opterećivati i da se brinete - rekao je Ante Tomić. Prva je nastala već u Frankfurtu kada Sandi nisu dali u zrakoplov jer joj putovnica vrijedi još pet mjeseci, a potrebno je najmanje šest i pritom joj izbacili Lukinu i Vjekinu torbu umjesto njezine. Otputovali su bez nje, ali ona je napravila pravi podvig putujući vlakom, autobusom i zrakoplovom u Stuttgart i Zagreb, izvadila novu putovnicu i preko Etiopije sustigla ih u prvom baznom kampu na Kilimandžaru, na 3000 m. Svi ističu da su bili presretni kad su je vidjeli.

Brojne poteškoće

No, nakon 3000 m nastale su nove i drukčije teškoće: glavobolja, želučane i crijevne smetnje, povraćanje, proljevi, hladnoća, nema dovoljno kisika... Nakon tropskih temperatura pri vrhu je bilo -25 Celzijevihstupnjeva, a puhao je jak vjetar. Bili su na izmaku snaga, koraci su bili preteški, od dvadeset do trideset cm, no hrabrili su i poticali jedni druge, međusobno se pomagali.

- Prvi je na vrh Uhuru izašao Luka, potom se vratio do nas, bodrio nas i gurao da idemo i onda smo se svi zajedno popeli. Nismo imali snage za slavlje, tek nakon dan-dva bili smo svjesni uspjeha i osjećali puninu i zadovoljstvo - govore Sanda i Josip.

- Iskreno očekivao sam da će biti puno lakše nego je bilo. Posebno je bila teška zadnja dionica zbog vjetra i prašine koju nam je bacao u oči - kaže Vjekoslav.

- Ja se inače brže krećem i kad sam došao na vrh bio je mrak, pokušao sam uslikati, ali smrzla mi se ruka i baterija u aparatu i odustao sam. Vratio sam se do njih, poslije je izašlo sunce i skupa smo izašli na vrh - kaže Luka, koji iako mlad ima bogato planinarsko iskustvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?