Biranje čelništva

Poziv HDZ-u BiH na poštivanje sporazuma

HDZ 1990
24.02.2013.
u 12:25

Najveći problemi u odnosima s HDZ-om BiH eskalirali su u središnjoj Bosni, čak i unatoč činjenici da su Hrvati u pojedinim sredinama u manjini

Najveći dio jučerašnjeg zasjedanja Središnjeg odbora HDZ-a 1990. proteklo je u raspravi oko odnosa u koaliciji s HDZ-om BiH, raspisivanjem Sabora ove stranke te mogućih rješenja oko reformi koje se prije svega odnose oko promjene Ustava i ispunjavanja očekivanja Europske unije. 
Tijekom Središnjeg odbora održanog u Širokom Brijegu kojemu je prethodila sjednica Predsjedništva stranke, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić održao je uvodni govor u kojemu je istaknuo kako HDZ 1990. snažno zagovara popravljanje pozicije Hrvata, ali i nepoštivanje međustranačkih sporazuma od HDZ-a Bosne i Hercegovine. Ljubić je ranije upozorio da niži stranački predstavnici nisu u stanju zbog vlastitih interesa vidjeti šumu od drveta.

Središnja Bosna

“Istina je da ima nezadovoljstva zbog nepoštivanja postignutih, čak i potpisanih sporazuma naročito na razini županija od struktura HDZ-a Bosne i Hercegovine. Ima i razočaranja zbog nepostizanja sporazuma u implementaciji rezultata lokalnih izbora, čak i tamo gdje bi principi HNS-a i bilateralnog sporazuma nalagali suradnju ako želimo biti vjerodostojni i odgovorni partneri. To se prvenstveno odnosi na neke općine u srednjoj Bosni, ZD županiji i Posavini. Ima i neshvaćanja u obje stranke temelja sporazuma pa neki ljudi nisu u stanju od drveća vidjeti šumu”, rekao je Ljubić.

Kako se i očekivalo najveći broj rasprava odnosio se upravo na, u značajnoj mjeri, poremećene odnose s HDZ-om BiH na nižim razinama u provedbi vlasti, a čuli su se i prigovori kako sporazumi potpisani s ovom strankom nisu dobri. Pri tome je ovaj problem najizraženiji u središnjoj Bosni, gdje su zahvaljujući lokalnim ‘šerifima’ Hrvati najprije izgubili mjesta općinskih načelnika i većine u određenom broju općina, a sve to nastavilo se i nakon izbora. Umjesto da pojedinačni nastup, bolje reći podjele, budu opomena nakon izbora u gotovo svim općinama središnje Bosne, pa čak i u onima u kojima su Hrvati u manjinskoj poziciji, HDZ BiH je posve isključio HDZ 1990. iz vlasti prigrlivši kao prave partnere bošnjački SDA. Izražena je zabrinutost zbog takvog raspleta događaja, što bi moglo dovesti do daljnjeg pogoršanja odnosa i unutar Hrvatskog narodnog sabora. Slično su o odnosu dviju stranaka govorili i predstavnici iz Posavine i sjevernoj dijela Bosne. Na Središnjem odboru se raspravljalo i o mogućim ustavnim promjenama na temelju “Sejdić - Finci” o čemu ih je izvijestilo stranačko vodstvo o dosadašnjem tijeku razgovora i novim prijedlozima koji su ponuđeni iz Europske komisije.

Neizravni izbor

Većina članova Središnjeg odbora stajališta je da bi se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali birati neizravno kroz državni Parlament, čime bi se osiguralo da predstavnici konstitutivnih naroda i drugih građana imaju jednaku mogućnost utjecati na njihov izbora. No, ova stranka ne isključuje niti mogućnost potpore izravnome izboru članova Predsjedništva koji bi međutim doveli do većih promjena u pogledu izbornih jedinica kao i modela izbora.

U tome smislu dana je potpora stranačkim predstavnicima koji sudjeluju u tim razgovorima kako bi se posve onemogućilo ponavljanje prakse da se većinom glasova Bošnjaka bira hrvatski član Predsjedništva ili pak izaslanici u federalni, odnosno državni Dom naroda. 
- Ohrabren činjenicom da će biti predložen samo model implementacije koji će biti izraz konsenzusa unutar ove parlamentarne većine i koji će uključivati realizaciju zahtjeva presude i izjednačiti poziciju tri konstitutivna naroda i utjecaja - ocijenio je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?