ZAKONI

Pranje novca u BiH se mora spriječiti, uvode novu agenciju

novac
novac
12.10.2011.
u 09:25

FOA bi trebala imati na raspolaganju sve mehanizme borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kao što to imaju i slične agencije u drugim europskim državama

Bosna i Hercegovina bi vrlo brzo mogla dobiti još jednu državnu instituciju. Pred Parlamentom BiH već na sljedećoj sjednici naći će se prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju pranja novca, koje, između ostalog, predviđaju uspostavu financijsko-obavještajne agencije (FOA).

Djelovanje agencije

Agencija bi djelovala kao operativno-samostalna upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, a sjedište bi joj bilo u Sarajevu. FOA bi radila na sprječavanju i otkrivanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Ova agencija zapravo bi zamijenila Financijsko-obavještajni odjel koji trenutačno egzistira pri SIPA-i.

Međutim, u Ministarstvu sigurnosti smatraju da ovaj odjel u dosadašnjem radu nije uspio ispuniti ono što se od njega očekuje.

- U razdoblju od 2005. do 2008. godine FOO je dostavio 59 izvješća o kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH, temeljem kojih je podignuto 19 optužnica i izrečeno 23 presuda. Ovi statistički pokazatelji ne prikazuju pravu situaciju na terenu i svu složenost sigurnosne situacije u ovom segmentu, jer je većina ovih presuda vezana uz postojanje fiktivnih tvrtki koje su preplavile Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 1997. do 2004. godine, a koje su na najjednostavniji mogući način prale novac iz poreznih utaja. Najslabiji je doprinos FOO-a u pogledu njegova osnovnog i najvažnijeg zadatka, otkrivanja i istraživanja nelegalno stečenog novca koji je rezultat aktivnosti organiziranog kriminala ili korupcije, ističu u Ministarstvu sigurnosti.

Nekvalitetne informacije

Indikativni su podaci za 2007. i 2008. godinu, kada je ukupno zaprimljeno 544.813 izvješća o gotovinskim transakcijama iznad 30.000 maraka, a u istom tom razdoblju je bilo 155 izvješća o sumnjivim transakcijama, što znači da su one prisutne samo u 0,02845 posto ukupno prijavljenih transakcija. Neizbježan je zaključak, ističu iz Ministarstva, da pravne osobe koje su po zakonu obvezne prijavljivati transakcije, tu obvezu formalno izvršavaju dostavljajući FOO-u samo nekvalitetne informacije, a ne i kvalitetne podatke o sumnjivim transakcijama.

Zakonu o sprječavanju pranja novca u BiH usvojen je 2009. godine, a za njega je dosad bio nadležan FOO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?