RAZGOVORI

Pravi se zajednička platforma za novu veliku koaliciju u BiH

hdz
VL FOTO
30.11.2010.
u 08:49

Dogovoreno je i da dvije stranke pokušaju na papir staviti i formulirati ‘zajednički imenitelj’ o tome kako napraviti pomak prema EU, ustavnoj reformi i rješavanju svih problema u BiH

Više nego konstruktivni bili su prvi poslijeizborni razgovori čelništva Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji su održani jučer u Sarajevu. Umjesto predviđenih sat vremena, razgovori izaslanstava predvođenih predsjednicima Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem trajali su puna dva sata.

Inventura stavova

Prema onome što su njih dvojica nakon razgovora izjavili novinarima, obje stranke jučer su napravile neku vrstu inventure svojih političkih stavova, ali i konstatirali da se oko mnogih stvari njihova stajališta podudaraju. Tako se slažu u tome da je prioritet ustavna jednakost i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na cijelom prostoru BiH. Konstatirano je da postoji suglasnost dviju stranaka o dijagnozi stanja i problema u BiH, kao i o tome da postojeća ustavna struktura BiH nije odgovarajuća ni za koga. - Suglasni smo da treba žurno formirati vlast na svim razinama i da treba napraviti jednu konzistentnu jasnu strukturu na razini BiH s vrlo jasnim obvezama koje će preuzeti, a vi to nazivajte programska koalicija ili drugačije, ali treba učiniti sve da probamo u narednih nekoliko tjedana pokušati napraviti zajednički imenitelj na prvom koraku oko ustavnih promjena koje su realne u ovom trenutku, kazao je Lagumdžija. Dogovoreno je i da u sljedeća tri ili četiri dana dvije stranke pokušaju “na papir” staviti i formulirati “zajednički imenitelj” o tome kako napraviti pomak prema euroatlantskim integracijama, ustavnoj reformi i rješavanju ekonomskih i socijalnih problema u BiH.

Tako formulirani stavovi bili bi prezentirani na predstojećem sastanku SDP-a i SNSD-a, najvjerojatnije u iduću subotu. - Naša je obveza, kao stranke koja je dobila 62 posto potpore hrvatskog biračkog tijela, da pokušavamo sa svima koji na iole sličan način vide budućnost BiH, dogovaramo budućnost BiH.

Važnost jednakopravnosti


Vjerujemo da je među njima i SDP i dogovorili smo se da se uskoro opet sretnemo i operativnije raspravimo određena pitanja, jer duboko vjerujemo da vlast treba uspostaviti što prije i dogovoriti osnovna načela svih onih koji će obnašati vlast, kazao je Čović dodajući da je prijedlog HDZ-a BiH o federalizaciji države prijedlog ove stranke, ali da očekuje da i drugi iznesu svoje viđenje pravednijeg ustroja BiH.

Pitanje imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH je bila tema jučerašnjeg razgovora lidera SDP-a i HDZ-a BiH, ali postoji suglasnost kako to pitanje treba razmatrati naknadno. Obojica lidera se slažu da bez obzira kako se završili ovi razgovori u budućnosti, SDP i HDZ BiH nastave zajednički raditi na borbi za institucionalnu jednakopravnost naroda na cijelom prostoru BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?