Problemi

Prazni stanovi i odbijanja odgovora pravit će velike probleme

Popis
18.02.2013.
u 09:40

Popisivači su za vrijeme probnog popisa ostavljali tijekom prvog posjeta, ako su stanovi bili prazni, obavijesti na vratima. No, određenih problema je bilo...

Budući da je pilot popis započeo samo nekoliko dana nakon izbora, moguće je da su popisane i neke osobe koje žive u inozemstvu, ali su došle glasti. Zbog toga, broj praznih stanova je možda malo manji nego što je to inače slučaj, navodi se u izvješću Upravnog odbora Međunarodne operacije za monitoring u BIH. Naime, kada su u pitanju prazni stanovi, upravo su predstavljali određen problem popisivačima na nedavno završenom probnom popisu stanovništva koji se proveo u BIH.

Stvarni popis je kompliciran

Entitetski instruktor je imao ključnu ulogu u izvještavanju o napretku popisivanja, iako će sa stanovišta funkcionalnosti ova operacija biti mnogo složenija kada se bude provodio sveobuhvatni popis. Prazni stanovi su bili česta pojava tijekom probnog popisa stanovništva u BiH. Nakon sistematskog početka popisivanja, većina popisivača se morala kretati naprijed i nazad po svom popisnom krugu zbog praznih stanova. Bilježnice su se obično koristile za praćenje posjećenih i neposjećenih stanova. Obavijesti su ostavljane na vratima prilikom prvog posjeta. Popisivači su također razgovarali i sa susjedima kada su donosili odluku o tome je li stan zaista prazan ili bi mogao biti naseljen. U slučajevima eksplicitnog odbijanja, popisivači su prvo ostavljali obavijesti i dolazili

drugi put. Ako to nije bilo uspješno, općinska popisna povjerenstva su obavještavana o tome, pa su slale jednog od svojih članova da uvjeri kućanstvo da prihvati popisivanje. Ovo je uspjelo u nekoliko slučajeva. Promatrači su rekli da je bio relativno mali broj kućanstava za koja se sumnjalo da su kod kuće prilikom posjeta popisivača, ali da nisu otvorili vrata. U nekim situacijama bi slučajevi praznih stanova mogli biti problematični. Promatrači su također naglasili da je ponekad teško popisivati ljude koji neslužbeno žive u stanu. Konačno izvješće je otkrilo da nije bilo mnogo odbijanja i da se s njima postupalo u skladu sa standardnim procedurama. Popisivači su imali određenih problema kada je trebalo popisati obitelj u kojoj je osnovni par rastavljen, gdje jedan član živi u stanu roditelja, a drugi u stanu rodbine supruge, a oboje žive zajedno na ograničen vremenski period (neki tjednima, neki mjesecima) u jednom od ta dva stana. Čini se da je ovo čest slučaj u nekim dijelovima BiH. Javna kampanja je ključna za informiranje stanovništva o datumu popisa stanovništva u BiH.

Instrukcije su jasne

Jasne instrukcije trebaju se dati osobama koje namjeravaju biti odsutne tijekom perioda popisivanja. Preporuka je da se za pitanje 19 koristi formulacija „Država državljanstva“ umjesto „državljanstvo“, kako bi se izbjegle zabune. Posebno, treba jasno naglasiti da se ovo odnosi na državu, a ne na nacionalne entitete. Kako je dano u međunarodnim preporukama, klasifikacije etničkih skupina trebaju biti sveobuhvatne i da uključe etničke skupine, samo proklamirane skupine, regionalne i lokalne skupine, kao i skupine koje se obično ne smatraju etničkim skupinama (na primjer vjerske skupine, skupine koje se zasnivaju na nacionalnoj pripadnosti u smislu državljanstva, itd.) Popis stanovništva bi se trebao održati tijekom listopada ove godine, navodi se u izvješću Upravnog odbora Međunarodne operacije za monitoring u BIH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?