KOLAPS

Prelazak na digitalni sustav ugasit će 100 elektroničkih medija

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
10.05.2011.
u 10:28

Sadašnji broj od oko 180 elektroničkih medija u BiH mogao bi se čak prepoloviti

Prelaskom s analognog na digitalni sustav emitiranja programa, ogroman broj radijskih i televizijskih postaja u Bosni i Hercegovini vjerojatno će prestati s radom. Najcrnje procjene govore da bi se sadašnji broj od oko 180 elektroničkih medija u BiH mogao čak prepoloviti. Glavni razlog je vrlo skupa oprema koju medijske kuće moraju kupiti kako bi bili spremni provesti proces digitalizacije.

Čekaju točne podatke

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ne žele se upuštati u ove procjene jer, kako ističu, nemaju informacije o tome koliko se svaki od elektroničkih medija već pripremio za predstojeću digitalizaciju. - Nemamo još točne podatke koliko će taj proces koštati svaki medij, ali imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se cijela zemlja nalazi, pa tako i situaciju na medijskom marketinškom tržištu, a znajući da digitalizacija podrazumijeva značajna ulaganja, smatramo da bi moglo doći do smanjenja broja medija u Bosni i Hercegovini. RAK je sa svoje strane pokušao olakšati situaciju medijima tako što smo s aspekta frekvencijskog spektra osigurali da sve postaje imaju pristup tom procesu, a to je uostalom i bio naš zadatak, objasnila je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić. Da bi se osigurao medijski pluralizam, BiH je jedina zemlja u regiji kojoj je uspješno iskoordiniran frekvencijski spektar tako da se omogući i „malim“ elektroničkim medijima da se uključe u ovaj proces.

Ostalo malo vremena

Usprkos kašnjenju, digitalizacija je pred vratima i mediji imaju vrlo malo vremena da se tehnički pripreme za ovaj proces. Već je donesena odluka prema kojoj javni emiteri već mogu krenuti u digitalizaciju, a priprema se sva procedura i za komercijalne televizije. Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) poručuju kako će oni sa svoje strane učiniti sve da informiraju i upoznaju RTV postaje s onim što ih očekuje u procesu digitalizacije, kako bi što spremnije ušli u njega. Usprkos pripremama, jasno je da mnogi mediji neće financijski moći pratiti digitalizaciju, pa je njihovo gašenje jedini mogući epilog. Većina elektroničkih medija, poglavito na lokalnoj razini, godinama je u financijskim problemima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?