Prvi dani ulaska RH

Prema Neumu zastoj 15 km, u RS računalni sustav zaustavio vozila

granica
Ivica Galović/PIXSELL
03.07.2013.
u 09:29

Manifesti su na graničnom prijelazu prema neumu stvorili probleme vozačima, za što su krive njihove tvrtke

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nekima je, u danima nakon slavlja i čestitki, donio probleme, a nekima pak olakšanje. Teškoće su bile na graničnim prijelazima s BiH, ali većinom od hrvatske strane. U Bosanskom Brodu i Velikoj Kladuši je došlo do blokade u prometovanju teretnih vozila zbog problema s računalnim sustavom prilagođenim ulasku u EU. Kolona je bila duga čak osam kilometara, te je blokirala srpsku stranu prijelaza jer je problem nastao na hrvatskoj granici. Čekalo se od ponoći pa sve do osam ujutro. Tijekom cijelog dana najveći problemi bili su na graničnom prijelazu Neum gdje je kolona bila duga od 10 do 15 kilometara s hrvatske strane.

Problem je bio u tome što vozači nisu imali manifeste za teret koji su prijevozili, a njih nisu osigurale njihove tvrtke koje su to morale učiniti. Zbog toga je dio kamiona, kako bi zaobišli teritorij BiH, vraćen u Ploče. Vozači su bili ogorčeni jer im nitko iz državnih službi RH nije objasnio koja dokumentacija treba za prelazak neumskim koridorom u BiH. Što se tiče bosanskohercegovačke strane problema na tom graničnom prijelazu nije bilo.

Također nekoliko desetaka autocisterni punih goriva stoji u luci Ploče i ne zna se kada će se uputiti prema odredištima, a s obzirom da one opskrbljuju gorivom kupce u BiH i Crnoj Gori, jednom dijelu benzinskih postaja na tim tržištima prijeti nestanak benzina i eurodizela Na graničnom prijelazu Gorica - Vinjani kazano nam je kako poteškoća u prometu nema i kako sve zasad funkcionira i jednostavnije nego se očekivalo. Prema svemu sudeći, bosanskohercegovačka Granična policija, ali i putnici iz BiH, dobro su se pripremili za EU. Ministarstvo financija RH objavilo je da je za očekivati zastoje zbog prilagodbe na nova carinska pravila, ali će uskoro biti otklonjeni svi problemi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?