OPTIMIZAM

Prvi pregovori stranaka protekli u ohrabrujućem ozračju

sastanak
VL FOTO
12.03.2011.
u 10:46

Moore uspješno moderira razgovore SDP - SDA - HDZ BiH - HDZ 1990.

I jučer su nastavljeni razgovori četiri političke stranke, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDP-a BiH i SDA, na razini zamjenika i potpredsjednika ovih stranaka kako bi se pokušao postići dogovor. Kako se doznaje, prvoga dana razgovora u četvrtak, koji su kasno poslijepodne završili u Sarajevu, postignut je napredak oko usuglašavanja zajedničkih stajališta rada buduće vlasti.

To je u značajnoj mjeri ohrabrilo glavnog pregovarača, zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea, koji je, doznajemo pokazao iznimnu vještinu u pojedinačnim i u zajedničkim susretima postaviti dodirne točke. Pojedinosti oko sadržaja razgovora sudionici su odbili iznositi budući da je povjerljivost jedna od pet stvari na koje su se obvezali na samome početku ovih bilateralnih i multilateralnih razgovora. Do sada su se dva bloka sporila oko načina na koji je predložena politička platforma, kao i pokušaj da bošnjačke stranke odlučuju o rasporedu hrvatskih pozicija u vlasti.

Zanimljiva je upravo činjenica da su u razgovore uključeni samo predstavnici ove četiri stranke bez čijeg bi se sudjelovanja u vlasti stvorila ozbiljna kriza u zemlji, ponajprije u Federaciji BiH, dok bi pak Nikola Špirić zasigurno mogao računati na najmanje još pola mandata u Vijeću ministara što znači da bi Bosna i Hercegovina nepovratno klizila prema neuspjelom eksperimentu međunarodne zajednice.

Glavne srpske stranke već su najavile da ne bi priznale vlast u Federaciji koju bi uspostavila nova SDP-ova alijansa koja je pokušala pronaći rupe unutar zakonskih okvira u BiH i eliminirati većinsku narodnu volju Hrvata. Istodobno, iz dva HDZ-a i ostale stranke koje ih podupiru pokazali su iznimnu kooperativnost, otvoreno podržavajući sadržaj izjave SAD-EU koja je uz poziv za odblokiranje neustavnog procesa u županijama, pozvala i na odgodu sazivanja Doma naroda jednako tako jasno poručujući da se te odluke neće smatrati pravno valjanim.

No, najvažnija je poruka koja se sastojala od poziva da se uspostavi “široka koalicijska vlast”. Upravo zbog toga se međunarodna zajednica uključila kako bi pomogla spojiti dva politička bloka SDP i SDA s jedne strane i dvije hrvatske stranke HDZ 1990. i HDZ BiH koje su osvojile potporu devedeset posto birača iz najmalobrojnijeg naroda. Razgovori se, kako je ranije bilo najavljeno, nastavljaju i sutra kako bi se dobio finalni prijedlog koji bi na kraju “amenovala” stranačka tijela i odblokirala vlast u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

AL
alen112
13:32 12.03.2011.

Izgleda da će biti nešto,ha volio bih da se može nekako doći da razgovora iza tih vrata kao nekakav naš Vinkilinks pa da vidimo o čemu se zapravo radi. Kao što vidimo bez uplitanja Amerike nije bilo moguće ništa napraviti, i to nam govori koliko je zapravo pogrdna ova tvorevina njihova. Daj Bože da nešto bude dobro iz svega ovoga al čito sumnjam. Uredno će podijeliti pozicije satelitske stranke će za odanost dobit po fotelju al izgubiti glasačko tijelo i tako opet u krug.

KR
krtica
03:37 13.03.2011.

Ajme ti ga drzavi kojoj stranac pravdu dijeli! Ma kakva drzava! Sve dotle dok se u BiH ne prizna ravnopravnost, jednakost i jednakopravna zastupljenost na svim razinama vlasti svih nacija u BiH, dotle drzave nema. Biti ce lakrdija od drzave. Islamska glad za vlascu gazit ce sva prava (ljudska, politicka, drzavna, socijalna...) samo da ugrabe vlast i da postanu gospodari. Malo morgen!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?