NOVI ZAKON

Prvo izmiriti osnovicu, a dug na kamatu se plaća naknadno

kent banka (1)
KentBank
13.11.2012.
u 13:25

Porezni dugovi bit će uskoro plaćani po novom principu i s nekim povoljnostima

Kako bi povećali naplatu poreznih dugovanja koje samo u Federaciji BiH iznose više od milijardu maraka, federalna Vlada donijela je niz mjera kojima bi na neki način stimulirali porezne dužnike da izvrše svoje zakonom utvrđene obveze.

Naplata kamate

Po novom zakonu koji je vlada po žurnoj proceduri uputila u parlamentarnu proceduru, uvodi se izmjena u redosljedu naplate poreza, odnosno plaćanja i izmirivanja poreznih obveza, gdje porezni obveznik može naznačiti za koji porez, odnosno koju kaznu plaća. Prema službenom prijedlogu “novopredloženim rješenjima, mijenja se postojeći redoslijed uplate određenog poreza po principu da se odmah poslije izmirenja troškova prekršajnog postupka i prinudne naplate izmiruje porezni dug, a tek potom kazne i kamate. Isto tako, i u odredbi, koja se tiče izbora poreznog obveznika ili Porezne uprave - poreza ili kazne, uspostavlja se novi redosljed naplate, tako da porezni obveznik prvo izmiruje porez, a nakon toga kazne i kamate.

Kazne za doprinose

Ove izmjene i dopune idu u smjeru da se prvo izmire porezne obveze odnosno dugovanja, a da se poslije njih vrši naplata kazni i kamata s ciljem učinkovitije naplate poreznih obveza od onih poreznih obveznika koji svoje obveze nisu izmirili u redovitom postupku. Zaključno s 31. prosincem 2011. godine ukupan dug po porezima, neuplaćenim dopirinosima po ovoj osnovi u Federaciji BiH iznosio 1.531,282.108,77 KM, od čega su kamate oko 400 milijuna KM. Najviše duguju gospodarska društva s državnim kapitalom. Njih 246 duguje 688,615.637,38 KM, što je 44,97 posto ukupnog duga. Vlada Federacije BiH je zbog velikog proračunskog deficita usvojila novi Nacrt zakona o unutarnjem platnom prometu, kojim se sužava prostor pravnim i fizičkim osobama za izbjegavanje plaćanja neizmirenih financijskih obveza. Kad zakon stupi na snagu, dužnicima će se po automatizmu blokirati računi u bilo kojoj banci sve dok u potpunosti ne izmire svoja dugovanja, bilo da je riječ o običnom dugu za struju, ili da se radi o milijunskim obvezama za neuplaćene doprinose na mirovinsko, zdravstveno osiguranje, poreze! Bit će određene vrste i namjene računa i dana obveza poslovnim subjektima da sva plaćanja obavljaju preko računa za redovito poslovanje i odrede glavni račun preko kojeg će se izvršavati nalozi za prinudnu naplatu i o dugovanjima voditi evidencija. Kako bi se obavila prisilna naplata duga bit će blokiran dužniku bankarski račun, proglašen postupak ovrhe nad pokretnom i nepokretnom imovinom svih dužnika, navodi se u Zakonu o izmirenju poreznih dugova u FBiH koje je Vlada uputila u proceduru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?