WikiLeaks

Račan 2003. zbog izbora stopirao slanje vojske u Irak

\'obzor zagreb, iblerov trg , 20.12.06. ivica racan,  snimio Patrik Macek\'
Patrik Macek/Pixsell
05.09.2011.
u 06:00

Objavljeno izvješće pisano je u trenutku kada je Račan izgubio izbore, a Sanader sastavljao svoju koalicijsku vladu

Vlada premijera Ivice Račana bila je 2003. na korak do slanja hrvatskih vojnika u Irak: jedan vod Bojne za specijalna djelovanja, koji je odabran da ide u Bagdad, prošao je petomjesečnu obuku, a jedan časnik za vezu poslan je u središnje zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) u Tampi na Floridi, odakle je trebao koordinirati zadaće hrvatskih vojnika u Iraku s vrhovnim zapovjednicima operacije. O tome govori američki veleposlanik Ralph Frank u izvješću poslanom 26. studenoga 2003., uoči posjeta ministra obrane Donalda Rumsfelda Hrvatskoj. Izvješće je prošlog tjedna objavljeno na stranici WikiLeaks.

– Kad je Račanova vlada u srpnju 2003. pokazala da bi mogla biti spremna poslati vojnike u Irak, Hrvatska je poslala časnika za vezu u zapovjedništvo U.S. CENTCOM kako bi započeo tehničke razgovore uoči političke odluke o slanju vojnika. Iako je Račanova vlada odlučila odgoditi slanje vojnika dok ne prođu izbori, hrvatski časnik za vezu ostao je u CENTCOM-u radeći na koordinaciji Hrvatske u misiji ISAF (misija u Afganistanu, op. a.). Kako se taj časnik već nalazi u Tampi i kako su hrvatski specijalni vojnici već završili petomjesečnu obuku, slanje hrvatskih vojnika moglo bi se dogoditi brzo ako HDZ uspije skupiti dovoljno glasova u parlamentu – piše u tom izvješću.

Izvješće je, dakle, pisano u trenutku dok HDZ i Ivo Sanader sastavljaju svoju koalicijsku vladu, nakon što su pobijedili na izborima. Sanader je u oporbi podržavao američku ofenzivu u Iraku i moguće hrvatsko sudjelovanje u njoj. Zato se američki veleposlanik nadao da će i Sanader, nakon što formira vladu, nastaviti ondje gdje je stao Račan, koji je praktično pripremio sve za odlazak HV-a u Irak – trebala je još samo politička odluka, a Račan je nije htio donijeti netom prije izbora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije