Centralna banka BiH

Računi blokirani političarima, bankama, državnim agencijama

Centralna banka
03.11.2012.
u 10:31

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je popis pravnih osoba kojima su trenutno blokirani bankovni računi

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) počela je od 2. studenoga 2012. godine s objavljivanjem popisa blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH na svojoj web-prezentaciji - www.cbbh.ba. Popis će biti objavljivan jednom mjesečno, nakon ažuriranja podataka za protekli mjesec. Po preuzimanju popisa s web-stranica Centralne banke BiH odmah jedan podatak upada u oči - broj blokiranih računa. On iznosi 58.054 računa, a odnosi se na 35.693 poslovnih subjekata na prostoru cijele BiH. Pregledavajući podatke s popisa, jasno je kako je njegova konstrukcija jako šarolika. Na njemu se nalaze pravne osobe iz svih sfera života počevši od kafića i frizerskih salona pa do državnih institucija. Blokirane račune imaju agencije za privatizaciju u ZHŽ-u, USŽ-u, ZDŽ-u. Umjesto da rade na razvoju gospodarstva, ove institucije ne mogu otkloniti ni blokade svojih računa. I to dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi država. Blokirano je i nekoliko općina.

Blokada općina

Tako stoji da je blokiran račun općine Čelić zbog sudske ovrhe, a navodi se kako je blokiran i račun općine Prozor-Rama u Privrednoj baci Sarajevo, ali se ne spominju razlozi blokade. Blokiran je i račun Službe za zapošljavanje USŽ-a, što je još jedan apsurd na spomenutom popisu, a tu je i dvadesetak blokiranih računa Lijanovića. Na popisu se nalazi Mesna industrija Lijanovići, Autokuća Lijanovići, MI Lijanovići, Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg, a navodi se i blokada jednog računa Vlade Zapadnohercegovačke županije. Na popisu su i ugostiteljski odnosi koji su u vlasništvu pojedinih ministara, što je samo jedna od zanimljivosti koje donosi ovaj dokument. I određen broj privatnih fakulteta ima problema s bankovnim računima. Tako su blokirani računi Koledža kozmetologije i estetike u Banjoj Luci. Na službenim stranicama ovoga koledža stoje slika u na kojima se nalazi predsjednik RS-a Milorad Dodik s čelnicima ove ustanove, a spominje se kako je sud u rujnu odlučio kako je rad fakultete legalan. Ipak, računi su mi i dalje blokirani. Ni političke stranke nisu ostale pošteđene objave na ovom popisu. Tako je blokiran račun HDZ-a u Tomislavgradu, SDA u Srednjobosanskoj županiji, dva računa SDS-a, kao i račun Hrvatskog pravaškog bloka, Nezavisnih pravaša, Bosanskohercegovačkoj stranci prava, Ujedinjena hrvatska stranka prava, Bošnjačka stranka prava... Nevjerojatno zvuči, ali se na popisu nalazi i podatak o blokadi jednoga računa Uprave za neizravno oporezivanje, kao i račun Gospodarske banke d.d. Mostar. I pojedine mikrokreditne organizacije se nalaze na “popisu srama”, kao i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose BiH i niz drugi državnih institucija. Ono što nije iznenađenje nego samo potvrda onoga što se već odavno zna i što je dokaz lošeg stanja u pravosuđu je blokada računa sudova. Blokada računa Općinskog suda u Livnu, Širokom Brijegu, te nisu drugih pravosudnih institucija samo pokazuje kakvo je stanje u domaćem pravosuđu.

Odvjetnici na popisu

Ipak, iznenađuje činjenica kako su na popisu nalazi i niz odvjetnika i odvjetničkih kuća. Benzinske crpke, rudnici, detektivske i turističke agencije također su dio popisa pravnih osoba kojima su blokirani bankovni računi. I blokade desetaka računa raznih sportskih saveza u BiH su pokazatelj u kakvom se stanju nalazi domaći sport. Upravo ovih dana rukometna reprezentacija igra utakmice kvalifikacija, ali je ipak nadležnom savezu blokiran račun.

Slično stanje je i u Košarkaškom savezu BiH, kao i nizu saveza na lokalnim razinama. Gledajući po gradovima, očekivano je najviše blokiranih računa u Sarajevu i Banjoj Luci, kao entitetskim središtima i gradovima gdje ima najviše pravnih osoba. Ne zaostaje puno ni Mostar koji se spominje u 1518 predmeta. Čapljina se spominje u 180 stavki, Široki Brijeg 286, Posušje 462, Čitluk 279, Ljubuški 356, Grude 261, Tomislavgrad 147, Livno 262, Zenica 1737, Bihać - 614, Orašje 135... Popis ima ukupno 2335 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će objava ovih podataka utjecati na vlasnike računa, te hoće li popis koji će biti objavljen idući mjesec imati manje stavaka nego je to sada slučaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?