POSJETA

Radmanović: Hrvatski narod nije ravnopravan kao druga dva

predsjednici
VL FOTO
VL
Autor
Jasmina Popović
01.02.2011.
u 08:19

Očekujemo da se ostvari puna jednakopravnost naroda i pojedinaca u BiH, kazao je Josipović

Novoizabrano Predsjedništvo BiH izabralo je Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet izvan granica svoje države, a to i na simboličkoj i na operativnoj razini ima posebnu težinu - složili su se jučer domaćin predsjednik Ivo Josipović i njegovi gosti, članovi Predsjedništva BIH predvođeni Nebojšom Radmanovićem. Dva izaslanstva su razgovarala neuobičajeno dugo, puna dva sata, i dotaknula se svih otvorenih pitanja: granica, povratka izbjeglih, sukcesije, gospodarske suradnje, imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, Luke Ploče i Neuma, zajedničkih infrastruktura, ali i slučaja Purda i problema zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

- BiH je poseban i jedan od najvažnijih partnera i najbliži susjed Hrvatske, a razgovori su nastavak pozitivnog trenda u našim odnosima i cilj je ovih razgovora dati podršku Vladi RH i Vijeću ministara, koje bi se uskoro moglo konstituirati, da nađu prava rješenja. Hrvatska podržava BiH na njezinu putu u EU i naši stručnjaci za pregovore su spremni pomoći u pripremama, rekao je Josipović. Radmanović je naglasio kako je krajnje vrijeme da se vlasti dviju država pokažu na djelu.-Moramo konačno riješiti imovinska pitanja i granice i pokazati da možemo, a ne samo želimo-rekao je Radmanović, koji je i prije četiri godine vodio izaslanstvo koje se susrelo s predsjednikom Mesićem i razgovaralo o gotovo jednakoj lepezi otvorenih pitanja kao i jučer.

Hrvatski je predsjednik rekao da su odnosi i politički sadržaj unutarnje pitanje BiH i da se Hrvatska u to neće miješati. - Premijerka Kosor i ja smo u zajedničkoj izjavi rekli kako očekujemo da se ostvari puna jednakopravnost naroda i pojedinaca u BiH i tome nemamo što dodati - kaže Josipović. Iznoseći ‘svoje osobno mišljenje’, Radmanović je rekao da ‘hrvatski narod nije ravnopravan kao druga dva naroda u BiH. - Unutar BiH ćemo naći snage da osiguramo ravnopravnost svima, i konstitutivnim i nekonstutivnim narodima - rekao je Radmanović. O slučaju Purda, zbog kojeg su na ulazu u Predsjedničke dvore prosvjedovali branitelji, razgovaralo se općenito.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?