USPOSTAVA VLASTI

Razgovori stranaka uz ‘pritisak’ OHR-a

sastanak
VL FOTO
10.02.2011.
u 09:38

Valentin Inzko započeo razgovore s čelnicima stranaka i traži što skoriju uspostavu vlasti bez obzira na stranke

Današnji sastanak predstavnika 12 parlamentarnih stranaka, koji se treba održati u Sarajevu, neće polučiti nikakav konkretan dogovor o utemeljenju nove vlasti na razini države i Federacije. Na sastanak ne dolazi većina predsjednika stranaka, već su uputili svoje izaslanike čiji je zadatak ispitati međustranačke odnose koji bi rezultirali konačnom uspostavom nove vlasti.

Bez čelnika stranaka

Uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, sastanku neće nazočiti niti predstavnici drugih najjačih stranaka kako je najavljeno, zbog čega je teško očekivati donošenje neke konstruktivne odluke koja bi riješila postizbornu političku krizu u zemlji. Premda je u početku govorio da se neće uplitati u pregovore o formiranju vlasti, visoki predstavnik Valentin Inzko promijenio je svoje mišljenje i vrši suptilan pritisak na HDZ BiH i HDZ 1990 da u četiri hrvatske županije imenuju svoje izaslanike za Dom naroda Federacije BiH, bez čega je nemoguće krenuti u uspostavu vlasti. U svojevrsnom pismu upozorenja koje je poslao prije nego što je krenuo u jučer započetu rundu pregovora sa stranačkim čelnicima, Valentin Inzko poručuje da je ovakva situacija neodrživa. Tvrdnjom da članovi skupština i političke stranke iz četiriju župnija ne mogu beskrajno držati Federaciju i BiH kao svoje taoce te da oni moraju pod hitno imenovati svoje izaslanike u Dom naroda, Inzko se ipak uključio u kreiranje nove vlasti.

OHR vrši pritisak

On se u Sarajevu, na odvojenim sastancima, već sastao s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i potpredsjednikom NSRzB-a Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, a jučer s čelnikom SDA Sulejmanom Tihića. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije za BiH Valentin Inzko ovog tjedna obavlja konzultacije s visokopozicioniranim predstavnicima stranaka iz Federacije BiH. Cilj ovih konzultacija je, kako su priopćili iz OHR-a, “da se još jednom istakne potreba da stranke prevladaju trenutačnu blokadu u formiranju vlada na županijskoj, federalnoj i državnoj razini bez daljnjih odlaganja.

Za razliku od država članica Europske unije i političke administracije SAD-a, koje su nedvosmisleno poručile da u strukturama nove vlasti na svima razinama moraju biti zastupljene one stranke i pojedinci koji su dobili od svojih glasača izborni legitimitet za zastupanje, visoki predstavnik Valentin Inzko takvu mogućnost u svom priopćenju nije spomenuo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?