ODLUKA INZKA

Rehabilitiran Lovrinović

lovrinovic
Srećko Stipović
07.03.2012.
u 12:08

Inzko ukinuo zabranu djelovanja zamjeniku predsjednika HDZ-a BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ukinuo je zabranu sudjelovanja u vlasti, kao i kandidiranje na izborima aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a BiH Nikoli Lovrinoviću koju je donio njegov prethodnik Paddy Ashdown, doznaje Večernjak. Svojom odlukom od 8. srpnja 2005.godine visoki predstavnik Paddy Ashdown je smijenio Nikolu Lovrinovića s funkcije ministra obrazovanja Srednjobosanske županije.

Pravična odluka

Navednom odlukom također je zabranjeno Lovrinoviću kandidiranje na izborima ili obavljanje bilo koje izvršne funkcije na bilo kojoj razini (“zabrana”). Odlukom iz 2005. godine je dalje izričito utvrđena mogućnost ukidanja zabrane prema isključivom nahođenju visokog predstavnika. 
“Na osnovi pozornog razmatranja predmeta i nakon što je zaključeno da više ne postoje razlozi za njegovo smjenjivanje, te da on više ne predstavlja prijetnju za implementaciju mira, institucionalnu cjelovitost, odnosno demokraciju u Bosni i Hercegovini, odlučio sam da ovu zabranu ukinem. Nikoli Lovrinoviću se ovim izričito dopušta obavljanje službene, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidiranje na izborima i obavljanje funkcije u političkim strankama”, navodi se u Inzkovoj odluci. Pojašnjava se da ovakav ishod ‘opravdava načela pravičnosti, pravilnog upravljanja i razboritog ispunjavanja međunarodnog mandata visokog predstavnika, kojima se uzima u obzir ravnoteža između zaštite državne stabilnosti i prava pojedinaca’.

Istodobno ovom odlukom ne stavlja se u pitanje validnost odluke iz 2005. godine te se ne ovlašćuje Lovrinović da se automatski vrati na funkciju s koje je smijenjen na osnovi odluke iz 2005. godine.

Bez odštete

“Također, ovom odlukom, njemu se ne daje pravo na odštetu po osnovi bilo koje naknade, drugih oblika neostvarenih novčanih beneficija ili privilegija, odnosno statusa koje je izgubio kao rezultat odluke iz 2005. godine. Ova odluka ne predstavlja amnestiranje nego prospektivno ukidanje odluke iz 2005. godine. Odluka iz 2005. godine se ne briše i ostaje kao integralni dio zakonodavne evidencije Bosne i Hercegovine”, stoji u objašnjenju odluke. Također ovom odlukom se ne utječe na pravo visokog predstavnika da ponovno smijeni g. Lovrinovića ako se utvrdi da je tijekom budućeg vršenja javne funkcije, prekršio svoju prisegu da će poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i postupati u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, prisegu koja je slobodno dana kao uvjet koji prethodi ukidanju zabrane. Također, ova odluka ne utječe na rješenje niti se prejudiciraju eventualna sudska rješenja u budućnosti.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
13:39 07.03.2012.

Paddy Ashdown - ko je ovaj bjelosvjedski ostapler...procitas sto je dostupno, oduzmes 50% i shvatis koje je to licemjerstvo od strane EU. Golden Saks...kupi i nas...da nam barem \"malo\" lakse bude!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?