RUSI SPREMNI

Rusi istražuju naftna polja u BiH na proljeće

nafta
AFP/PIXSELL
17.11.2010.
u 08:08

Za razliku od FBiH, vlasti u RS-u spremne za istraživanja. Registrirali tvrtku koja će cijelo istraživanje voditi

Premda raspolažu s puno većim zalihama, premda su prijeratna istraživanja daleko otišla, premda su s pričom o istraživanju i eksploataciji krenuli puno ranije, institucije vlasti u Federaciji BiH na pitanju istraživanja naftnih zaliha na nekoliko potencijalnih bazena u Hercegovini i Bosni, za razliku od vlasti u RS-u, nisu napravili niti jedan korak.

Tvrtka za istraživanje

Dok Vlada RS-a već s ruskim naftašima dogovora formiranje zajedničke tvrtke koja bi iduće godine ozbiljno krenula u istraživanje naftnih zaliha na širem prostoru ovog entiteta, Vlada Federacije BiH nije do kraja još zakonski riješila pitanje davanja koncesijskih dozvola na prirodna i mineralna bogatstva. U tvrtki Energoinvest i dalje stoji netaknuta od prije desetak i nešto godina deponirana dokumentacija o naftnim poljima koju su prije rata napravili istražitelji iz američke tvrtke Amoco. Kad će sporna dokumentacija koju je, kako nam je rekao, bivši predsjednik Vlade Federacije BiH Edhem Bičakčić osobno iz Chicaga donio, biti reaktivirana nitko ništa ne zna, sve dok se ne konstituira nova vlast. U RS-u ruske tvrtke Njeftegazinkor i Gaspromnjeft, preko Naftne industrije Srbije i Optima grupe, najavili su ovih dana početak istraživanja nafte na području spomenutog entiteta. Za tu svrhu odlučile su u Banjoj Luci osnovati zajedničku tvrtku za istraživanje i eksploataciju.

Otvaraju radna mjesta


Kako prenose beogradske Večernje novosti, glasnogovornik Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a A. Vukašinović kazao je da će “radovi na istraživanju najvjerojatnije krenuti na proljeće. Za istraživanje nafte u RS-u planirano je otvaranje na desetke radnih mjesta, a s druge strane, ako se otkriju komercijalne zalihe, bit će još zapošljavanja na eksploataciji, izgradnji infrastrukture, kako za dobivanje, tako i za transport nafte. Ako se otkriju zalihe, nafta će biti prerađivana u Rafineriji Bosanski Brod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?