Opasno slijetanje

Ruski zrakoplovi na meti ručnih lasera koji ih "gađaju" s tla

laser1
www.wickedlasers.com
06.07.2011.
u 07:51

Od početka ove godine već se dogodilo 56 takvih "napada", a donesen je i prijedlog zakone kojim se za "napadače" preporuča kazna od 10 godina zatvora

Dva ruska komercijalna zrakoplova "gađana" su ručnim laserima pri slijetanju u moskovsku zračnu luku, javlja CNN. Osoblje Tupoleva TU-204, koji je letio iz Istambula, i Boeinga 737, na putu iz sibirskog grada Yakutsk, prijavilo je kako su primjetili zelenu svjetlost u svojim pilotskim kabinama. Laserske zrake odašiljane su s tla dok su se piloti pripremali za slijetanje, i to u razmaku od samo četiri minute u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo.

- Kada se takva zraka odbije od višeslojno staklo pilotske kabine stvara se odbljesak koji trenutno može zaslijepiti pilote na nekoliko sekundi, pa čak i minuta - kazao je Sergei Izvolsky, glasnogovornik Ruske federalne kontrole leta i dodao kako zbog toga piloti mogu biti dezorijentirani te ne mogu vidjeti kontrolnu ploču svog zrakoplova što je svakako prijetnja za putnike i posadu.

Od početka ove godine već se dogodilo 56 takvih "napada".

Zbog "napada" na Tupoleva TU-204 i Boeinga 737 uhićen je 17-godišnjak koji je priznao krivnju, a prošlog tjedna donesen je prijedlog zakone kojim bi se takve "napadače" na zrakoplove kaznilo i sa 10 godina zatvora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije