Demant

Sarkozy suočen sa istragama

Nicolas Sarkozy
12.05.2012.
u 16:29

Francuski strogi sud - istraga počinje već sredinom lipnja

Dosadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kome sljedećeg tjedna istječe mandat, suočiti će se sa serijom sudskih istraga nakon što izgubi predsjednički imunitet. Mogao bi biti pozvan na ispitivanje već sredinom lipnja, nakon što novi predsjednik François Hollande 15. svibnja položi zakletvu.
Sarkozy je demantirao da je prekršio zakon u vezi sa bilo kojom od nekoliko istraga, ali prošlogodišnja presuda za korupciju njegovom prethodniku Jacquesu Chiracu pokazala je da su francuski sudovi odlučni krivično goniti bivše lidere.

\"U prošlosti je ponašanje za koje je Sarkozy optužen bilo jako često, ali sudovi nisu pokretali krivične postupke. Stvari su se bitno promijenile. Sudovi su postali hrabriji\", izjavio je Filip Brod, politički analtitičar iz pariškog Centra za političke studije. Jedna od istraga vodi se o navodnim ilegalnim donacijama Sarkozijevoj kampanji koje je dala Liliane Bettencourt nasljednica poslovne imperije \"Loreal\". Suci će ispitati je li ona slala kuverte sa gotovinom Sarkozijevim pomoćnicima tijekom kampanje 2007. godine. Njen bivši knjigovođa tvrdi da je jedna donacija iznosila 50.000 eura. Prema francuskom izbornom zakonu, pojedinačne donacije kampanjama ne mogu biti veće od 4.600 eura.

Sarkozy i njegovi suradnici optuženi su i za davanje naređenja o pokretanju ilegalne policijske istrage radi identifikacije dužnosnika koji je medijima otkrio skandal u vezi sa Liliane Bettencourt, prenio je AFP.Tužbe su podignute protiv tužitelja bliskog Sarkoziju i šefa francuske unutrašnje obavještajne službe, koji su 2010. godine ilegalno došli do podataka iz mobilnih telefona pojedinih novinara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?