HDZ BiH:

SDP nasilnim putem pokušava eliminirati predstavnike Hrvata

lagumdžija
VL FOTO
08.02.2011.
u 10:37

HDZ BiH poziva sve političke subjekte, pravne institucije u BiH kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da svojim djelovanjem i stavovima doprinesu da se politički razgovori i dogovori dovedu u realne okvire

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje pritiske i prijetnje SDP BiH i stranaka potpisnica Platforme upućene prema Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine  i Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donesu odluke koje bi zasigurno bile izvan Ustava i Zakona, a koje bi za posljedicu imale scenarij osmišljen od strane SDP-a da se iz vlasti u Federaciji BiH izbace legitimni hrvatski predstavnici okupljeni oko hrvatskog bloka koji čine HDZ BiH i HDZ 1990.

Izborni zakon BiH nedvosmisleno kaže da se konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH može pristupiti tek nakon izbora delegata iz svih 10 (deset) županija, njihove verifikacije od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i objave u Službenim novinama BiH.

S toga pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH  i Ured visokog predstavnika u BiH da ne podlegnu pritiscima onih koji prijete protuustavnim i izvaninstitucionalnim i protuzakonitim djelovanjem, čak prijeteći „scenarijem Tunisa“ kako to reče Jerko Ivanković Lijanović , te ne dopuste rušenje demokratskog sustava i ovu već dovoljno napaćenu zemlju uvuku u do sada najveću političku krizu s nesagledivim posljedicama.

Pokušaj SDP-a da nasilnim putem eliminiraju iz vlasti legitimne predstavnike hrvatskog naroda, koji su taj legitimitet stekli glasovima hrvatskog naroda na proteklim Općim izborima u listopadu 2010. godine ne samo da predstavlja protuustavan i protuzakoniti čin, već i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava hrvatskog naroda da sam bira svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama u BiH.

HDZ BiH poziva sve političke subjekte, pravne institucije u BiH kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da svojim djelovanjem i stavovima doprinesu da se politički razgovori i dogovori dovedu u realne okvire kako bi se uz međusobno uvažavanje u najkraćem mogućem roku konstituirala vlast od legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i građana BiH. Samo ovako konstituirana vlast imala bi neophodan politički kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme na euroatlantskom putu BiH.

Svaka isključivost i djelovanje protiv zakona i Ustava BiH imat će za posljedicu velike, teške i nesagledive posljedice kojih moraju biti svjesni oni koji ih, očito ne želeći dobro BiH, svojim djelovanjem potiču i generiraju.

Dogovori legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH nemaju alternative jer svi narodi i građani ove zemlje zaslužuju bolju i sretniju budućnost, a nju ćemo ostvariti uvažavajući naše različitosti koje trebaju biti naše bogatstvo a nikako nešto što će nas udaljavati jedne od drugih.

Posebno nekorektnim smatramo, te najoštrije osuđujemo nastojanja predsjednika bošnjačkih stranaka okupljenih oko Platforme da iznose stavove tko će i s koliko udjela biti u vlasti od strane i u ime legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

HDZ BiH ovakve postupke smatra politički nekorektnim i nedemokratskim, a hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990 ne želi  iznositi takve i slične stavove tko bi i s koliko kapaciteta trebao biti u vlasti od strane legitimnih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda, jer su sva tri konstitutivna naroda svoju političku volju izrazila na zadnjim Općim izborima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?