Psiholozi imaju objašnjenje

Jeste li znali da zaljubljenost ponekad može uzrokovati simptome iste kao tjeskoba?

zaljubljeni
09.05.2021.
u 10:00

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta za odnose, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije.

Naime, kad smo zaljubljeni, razina hormona u našem tijelu raste i ponovo opada - što ne uzrokuje samo čitav niz emocija, već se i očituje i u fizičkim reakcijama poput 'leptirića' u trbuhu ili ubrzanog rada srca.

A premda je malo što tako uzbudljivo, psiholozi kažu da je kad smo zaljubljeni, tanka granica između uzbuđenja i tjeskobe, a jedno i drugo imaju gotovo iste simptome.

- Ti se simptomi pojačavaju ako nam je osoba i fizički privlačna ili kad smo od nje fizički razdvojeni - rekla je psihologinja dr. Laura Baker, pa možemo biti toliko zaokupljeni mislima o svojoj simpatiji, da nam tijelo 'ne registrira' neke primarne potrebe, poput potrebe za snom ili hranom.

Kako tijelo 'brka' zaljubljenost i anksioznost?

- Nagli porast dopamina (koji uzrokuju pozitivno uzbuđenje ili anksioznost) i porast kortizola i noradrenalina (dva glavna hormona stresa) uzrokuju nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja) -objasnila je za Yahoo klinička psihologinja dr. Clair Burley, što objašnjava zašto postajemo 'opsjednuti' svojoj novoj ljubavi. 

Ona dodaje i kako zbog takvih reakcija ne treba brinuti, osim naravno ako ne prerastu u konstantni osjećaj tjeskobe i kad nemamo razloga za sumnju u partnera i brigu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije