PRESKUPO

Nakon Crne Gore, još jedna balkanska zemlja odustala je od sudjelovanja na Euroviziji

Eurovizija
16.10.2022.
u 18:15

Ovo će biti prvi put da Sjeverna Makedonija ne sudjeluje u natjecanju od proglašenja svoje neovisnosti.

Nakon što je Crna Gora odustala od sudjelovanja na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2023., sada je i Sjeverna Makedonija odlučila da neće sudjelovati, a razloge je objavila Makedonska radiotelevizija.

- Zbog ekonomske i energetske krize i visokih troškova Sjeverna Makedonija neće sudjelovati u natjecanju za pjesmu Eurovizije 2023. koje će se održati u svibnju u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji - objavili su na web stranici javnog servisa.

- Odluka je u najboljem interesu javnosti, s obzirom na povećane troškove zbog energetske krize, koji zauzimaju velik dio proračuna za javne usluge - dodali su. Većina troškova održavanja makedonskog javnog servisa potroši se na plaćanje računa za struju, napisali su u priopćenju. 

Međutim, inflacija koja trenutno potresa cijeli svijet odrazila se i na financije MKTV-a. Također, ističe se kako je za 2022. godinu uplaćena participacija MKTV-a bila 39,143.00 eura, a za 2023. planirana je i viša cijena participacije.

Zbog toga, MKTV odlučila je ne otputovati u Liverpool. Iako na pozornici u dvorani Liverpool Arena nećemo vidjeti predstavnika Sjeverne Makedonije, MKTV je odlučio prenositi sve tri večeri Eurovizije. Ovo će biti prvi put da Sjeverna Makedonija ne sudjeluje u natjecanju od proglašenja svoje neovisnosti. Podsjetimo, čelnici crnogorske televizije priznali su kako nemaju novaca da svog predstavnika pošalju na natjecanje u Liverpool u svibnju 2023. godine.

- Pored značajnih troškova kotizacije, kao i cijene boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu suočili smo se i s nedostatkom interesa sponzora, tako da smo odlučili da postojeće resurse usmjerimo financiranju tekućih i planiranih nacionalnih projekata i organizacijskih i programskih reformi, koje za sobom povlače i značajne investicijske zahvate u opremu i prostor- stoji u objavi na portalu crnogorske televizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije