PARIZ

Umro francuski dobitnik Zlatne palme Laurent Cantet

25.04.2024.
u 21:05

Francuski redatelj Laurent Cantet, koji je 2008. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za film "Razred", preminuo je u četvrtak u 63. godini, rekla je u četvrtak njegova agentica.

"Umro je jutros u Parizu od bolesti", izjavila je agentica Isabelle de la Patelliere za AFP.

"Razred", temeljen na autobiografskom romanu, ispričao je dirljivu, ali i smiješnu priču o idealističkoj mladom nastavniku koji se suočava s problematičnim razredom siromašne djece u pariškoj školi. Za taj film osvojio je Zlatnu palmu 2008.

Cantetov drugi poznati film "Time Out" ("L'Emploi du Temps") inspiriran je stvarnom životnom pričom o čovjeku koji je ubio svoje roditelje, ženu i djecu nakon što se dva desetljeća pretvarao da je uspješan liječnik. Taj film je osvojio dvije nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu 2001.

Film "Povratak na Itaku" iz 2014. priča je o kubanskom prijateljstvu i razočaranju revolucijom u zemlji. Bio je maknut s programa filmskog festivala u Havani.

Redatelj se vratio u Cannes 2017. s "Radionicom" ("L'Atelier"), filmom koji pripovijeda o skupini problematičnih mladih ljudi koji pohađaju radionicu pisanja u blizini južnog grada Marseillea.

Njegovo posljednje djelo "Arthur Rambo", objavljen 2021., istraživao je kako se može uništiti ugled na društvenim mrežama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije